ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στους 17 οι νεκροί από πλημμύρες - Ψάχνουν επιζώντες σε πολυκατοικία που κατέρρευσε (vid)

Τουρκία: Στους 17 οι νεκροί από πλημμύρες - Ψάχνουν επιζώντες σε πολυκατοικία που κατέρρευσε (vid)
Screen grab

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σάρωσαν τη βόρεια Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Δέκα πέντε άνθρωποι έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους στην επαρχία Κασταμονή και δύο στην επαρχία Σινώπη», ανέφερε η αρχή αρμόδια για τις φυσικές καταστροφές (AFAD), σε ένα δελτίο τύπου, καθώς ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 11 νεκρούς.

Οι πλημμύρες, που έπληξαν τις επαρχίες Κασταμονή, Μπαρτίν και Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Οι διασώστες προσπαθούν σήμερα να εντοπίσουν επιζώντες σε μια οκταώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε στην Κασταμονή μετά τις πλημμύρες. Δύο γειτονικά κτίρια ισοπεδώθηκαν, μια ένδειξη της βίας της φυσικής καταστροφής.

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των 17 συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους. Όλοι οι θεσμοί μας έχουν κινητοποιηθεί στις πληγείσες ζώνες», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σάρρωσαν ότι βρήκαν στο διάβα τους

Οι πλημμύρες σάρωσαν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, με αποτέλεσμα χείμαρροι λάσπης και συντρίμμια να κατακλύσουν δρόμους και να καταστρέψουν γέφυρες, στη δεύτερη φυσική καταστροφή που πλήττει τη χώρα αυτόν τον μήνα.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος στις βόρειες επαρχίες της Τουρκίας, την ώρα που οι αρχές ανακοίνωναν ότι ορισμένα από τα πύρινα μέτωπα που κατέκαψαν τα νότια παράλια για δύο εβδομάδες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές, ορισμένοι με τη βοήθεια ελικοπτέρων και βαρκών και σχεδόν 700 άνθρωποι φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD).

Ελικόπτερα κατέβαζαν μέλη της ακτοφυλακής στις στέγες των κτιρίων, προκειμένου να σώσουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί εκεί, καθώς ορμητικοί χείμαρροι είχαν καλύψει δρόμους, σύμφωνα με τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Περισσότερα από 320 χωριά βρίσκονται στο σκοτάδι, λόγω των ζημιών που υπέστη το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πέντε γέφυρες κατέρρευσαν και πολλές άλλες υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, σύμφωνα με την AFAD.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή αναμένεται να υποχωρήσουν απόψε, λέει η AFAD, την ώρα που οι αρχές έκαναν γνωστό πως 299 δασικές πυρκαγιές, που σάρωσαν τις νοτιοδυτικές επαρχίες τις τελευταίες 2 εβδομάδες, τέθηκαν υπό έλεγχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ