ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγική κρίση μαίνεται και στη Λατινική Αμερική

Προσφυγική κρίση μαίνεται και στη Λατινική Αμερική
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/BENJAMIN ALFARO

Προσφυγική κρίση στην Κεντρική Αμερική η οποία είναι απόρροια των συμμοριών και της βίας που προκαλούν σε χώρες της μαίνεται η οποία θυμίζει την αντίστοιχη της δεκαετίας του 1980.

Τότε που οι πόλεμοι στις χώρες που αποτελούν το Βόρειο Τρίγωνο της Κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ) εξανάγκασαν τεράστιο αριθμό κατοίκων να φύγουν από τις πατρίδες τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ονδούρα, την Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής περιόδου.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου υποβάλλονται οι περισσότερες αιτήσεις χορήγησης ασύλου από τις χώρες του Βόρειου Τριγώνου και ο αριθμός των αιτήσεων διπλασιάστηκε το 2015 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, χωρίς να δημοσιοποιήσει τον συνολικό αριθμό.

Συνολικά 3.423 άνθρωποι, κυρίως από το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, υπέβαλαν αιτήσεις να τους χορηγηθεί άσυλο στο Μεξικό το 2015, αριθμός αυξημένος κατά 65%, τόνισε ο Έντουαρντς. Στην Κόστα Ρίκα καταγράφηκαν 2.203 αιτήσεις πέρσι, ενώ στο μικροσκοπικό Μπελίζ 633 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο, αριθμός δεκαπλάσιος συγκριτικά με το 2014. Η Νικαράγουα και ο Παναμάς κατέγραψαν παρόμοια αύξηση των αιτήσεων, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η βία μεγάλης κλίμακας και η καταδίωξη από μέλη ένοπλων, εγκληματικών οργανώσεων έχουν πλέον μετατραπεί – μαζί με τη φτώχεια και την ανεργία – στον βασικό γενεσιουργό παράγοντα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τις χώρες του Βόρειου Τριγώνου της Κεντρικής Αμερικής», δήλωσε ο ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, καλώντας τις χώρες υποδοχής προσφύγων να κάνουν περισσότερα για την προστασία των πιο ευάλωτων από αυτούς.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών και των γυναικών προσφύγων που βρίσκονται αντιμέτωποι με στρατολόγηση σε συμμορίες, σεξουαλική βία και δολοφονίες», πρόσθεσε. «Σήμερα, βλέπουμε καταστάσεις όπου παιδιά και έφηβοι κρατούνται σε κάποιες περιπτώσεις σε κέντρα κράτησης», τόνισε ο Έντουαρντς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ