ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Με «απομόνωση» προειδοποιεί η ΕΕ τους Ταλιμπάν αν η εξουσία αναληφθεί με βία

Αφγανιστάν: Με «απομόνωση» προειδοποιεί η ΕΕ τους Ταλιμπάν αν η εξουσία αναληφθεί με βία
O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Virginia Mayo

Με δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι, αν αναλάβουν την εξουσία του Αφγανιστάν με τη βία, θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ενώ παράλληλα τους καλεί να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης και την προοπτική συνέχισης των συγκρούσεων και παρατεταμένης αστάθειας στο Αφγανιστάν», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη δήλωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα.

«Η ΕΕ καταδικάζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και σε πόλεις. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να επαναλάβουν αμέσως ουσιαστικές, τακτικές και δομημένες συνομιλίες και ζητά επίσης άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας και συνολική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτές οι συνεχείς επιθέσεις προκαλούν απαράδεκτη ταλαιπωρία στους Αφγανούς πολίτες και αυξάνουν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων και εκείνων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν προς αναζήτηση ασφάλειας».

Η ΕΕ ενθαρρύνει την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν «να διευθετήσει τις πολιτικές διαφορές, να αυξήσει την εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων και να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν με ενιαία προοπτική».

Έκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνεδρίαση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλασή τους και μία ημέρα αφότου το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσεχώς περίπου 600 στρατιωτικούς προκειμένου να απομακρύνουν τους Βρετανούς υπηκόους από το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος τύπου δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε ότι η Βρετανία πιθανόν να επέστρεφε στο Αφγανιστάν, εάν η χώρα αυτή άρχιζε να φιλοξενεί την Αλ Κάιντα με τρόπο απειλητικό προς τη Δύση.

«Ο πρωθυπουργός συγκαλεί την επιτροπή COBR σήμερα προκειμένου να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν», είπε ο εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ