ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Κυρώσεις κατά Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Kίνα: Κυρώσεις κατά Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, για να αναγκάσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ήδη απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από την Βόρεια Κορέα ενώ σταματά και η πώληση καυσίμων αεροσκαφών στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού είχε εγκρίνει ψήφισμα τον Μάρτιο, το οποίο αναφέρει πως πρέπει να επεκταθούν οι τιμωρίες, προκειμένου να μειωθούν οι πόροι της χώρας και να μην μπορούν να διοχετευθούν στην συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Σε αυτή την απόφαση συνέβαλαν και οι τέσσερις πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Πιονγιάνγκ τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ των αγαθών της Βόρειας Κορέας που βρίσκονται στη λίστα των απαγορευμένων, είναι και ο σίδηρος, τα σιδηρομεταλλεύματα, ο χρυσός και το τιτάνιο.

Βέβαια η Κίνα επιτρέπει την εισαγωγή κάποιων αγαθών που προορίζονται για μη στρατιωτική χρήση, ωστόσο, οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή που μπορεί να συνδέεται με τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, έχει απαγορευθεί.

Η κίνηση αυτή της Κίνας φαίνεται να προήλθε μετά την παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Πυρηνικής Ασφαλείας, που φιλοξενήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Σε συνάντηση μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και του πρωθυπουργού της Κίνας, Χι Τζίνπινγκ (Xi Jinping), o πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την αναγκαιότητα ελέγχου των πυρηνικών ενεργειών στη κορεάτικη χερσόνησο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνεργασία των δύο ηπείρων. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν λάβει την ευθύνη να εργαστούν από κοινού», δήλωσε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ