ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο Πλίμουθ: Μανιακός με τα όπλα και μισογύνης ο 22χρονος δράστης

Πυροβολισμοί στο Πλίμουθ: Μανιακός με τα όπλα και μισογύνης ο 22χρονος δράστης
Facebook

Ως «incel», συντόμευση του «involuntary celibate» που σημαίνει «ακούσια άγαμος», αυτοπροδιοριζόταν ο 22χρονος δράστης της ένοπλης επίθεσης στο Πλίμουθ στη νοτιοδυτική Βρετανία, με θύματα πέντε ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι τριών ετών. Μεταξύ των άλλων θυμάτων, δύο γυναίκες ηλικίας 51 και 66 ετών και δύο άνδρες 43 και 59 ετών σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία της Κορνουάλης, ενώ δύο τραυματίες νοσηλεύονται, όχι όμως σε σοβαρή κατάσταση.

Ο 22χρονος Τζέικ Ντέιβισον, ο οποίος αυτοκτόνησε, ήταν μαθητευόμενος χειριστής γερανού και περιέγραφε τον εαυτό του, στο κανάλι του στο YouTube, ως «ηττημένο από τη ζωή» και οπαδό του μισογύνικου κινήματος «incel».

Αρκετές ήταν επίσης οι αναφορές του στη «blackpill φιλοσοφία», μιας ακραίας συνηρητικής, ρατσιστικής και μισογυνικής ιδεολογίας η οποια είναι δημοφιλής ιδιαίτερα ανάμεσα σε λευκούς άνδρες που πιστεύουν ότι η «ακούσια αγαμία» τους οφείλεται στην επιπολαιότητα των γυναικών, οι οποίες πηγαίνουν μόνο με «παραδοσιακά εμφανίσιμους» άνδρες.

Στο τελευταίο του βίντεο, στις 28 Ιουλίου, ο Τζέικ Ντέιβισον ξόδεψε 11 λεπτά λέγοντας πώς η ζωή του έχει φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς αγωνίζεται να προσελκύσει γυναίκες ή να χάσει βάρος, δηλώνοντας πως του αρέσει να σκέφτεται ότι είναι ένας «Εξολοθρευτής»:

«Όλη η υπόθεση των ταινιών Terminator είναι ότι όλα είναι στημένα εναντίον σας, δεν υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα, ξέρετε, είμαστε στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αυτές οι μηχανές είναι ασταμάτητες δολοφονικές μηχανές που δεν μπορούν να νικηθούν, δεν μπορούν να ξεγελαστούν, αλλά η ανθρωπότητα εξακολουθεί να προσπαθεί να παλέψει μέχρι τέλους. Ξέρω ότι είναι ταινία, αλλά μου αρέσει να σκέφτομαι μερικές φορές ότι είμαι Εξολοθρευτής ή κάτι τέτοιο, και παρά το γεγονός ότι έχει σχεδόν αποτύχει στο σύστημα, συνεχίζει να προσπαθεί να εκπληρώσει την αποστολή του».

Οπαδός του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο 22χρονος είχε πατήσει like σε περίπου 800 βίντεο τα οποία υποδεικνύουν μια εμμονή με την αμερικανική κουλτούρα περί όπλων, με την αμφιλεγόμενη 2η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος που εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής, με βίαια βιντεοπαιχνίδια και την άρση βαρών.

O Τζέικ Ντέιβισον κατείχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας σύμφωνα με την αστυνομία.

Πηγή: Facebook

«Βρίσκομαι ακόμη στην ίδια θέση, την ίδια φάση ζωής -ένας γ@μ...ένος, παρθένος, χοντρός κι άσχημος ή όπως θέλετε να με αποκαλέσετε. Τι έχει αλλάξει; Τίποτε», είπε στο τελευταίο παραλήρημά του.

Η εμμονή του με το βάρος και την εμφάνισή του φαίνεται να έχει τις ρίζες του σε μια μισογυνιστική επιθυμία για ερωτική σύντροφο, με αρκετά από τα βίντεο που του άρεσαν να αφορούν το «γιατί οι γυναίκες λένε πάντα ψέματα» και «γιατί η τοξική αρρενωπότητα είναι ψέμα».

Η «κουλτούρα» των incels, υπέρμαχοι της «ανδρικής υπεροχής» που προωθούν τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών, έχει συσχετιστεί με μια σειρά δολοφονιών και βίαιων εγκλημάτων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Ο Έλιοτ Ρότζερ, 22 ετών, έγινε ένας πνευματικός ηγέτης του κινήματος όταν δολοφόνησε έξι άτομα στην Καλιφόρνια το 2014.

«Πυροβολούσε κόσμο στον δρόμο»

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, κάτοικοι άκουσαν δυνατούς κρότους και πυροβολισμούς προτού φθάσει στην περιοχή η αστυνομία.

Η Σάρον, αυτόπτης μάρτυρας η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της στο BBC, αφηγήθηκε πως αρχικά άκουσε κραυγές και κατόπιν πυροβολισμούς. Ο οπλοφόρος «έριξε την πόρτα ενός σπιτιού κι άρχισε να ρίχνει», είπε.

«Βγήκε από το σπίτι συνεχίζοντας να ρίχνει, πυροβολούσε κόσμο στον δρόμο».

Ο Ρόμπερτ Πίνκερτον, άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε στο βρετανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι «έστριβε μια γωνία του δρόμου» όταν «έπεσε πάνω σ’ έναν τύπο οπλισμένο με τουφέκι», ντυμένο στα μαύρα.

Κάνοντας λόγο για «σοκαριστικά» γεγονότα, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για τη φύση τους, η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Συντηρητικών, η Πρίτι Πατέλ, κάλεσε «τους πάντες να παραμείνουν ψύχραιμοι, να ακολουθούν τις συστάσεις της αστυνομίας και να επιτρέψουν στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών μας να κάνουν τη δουλειά τους».

Οι μαζικές δολοφονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων παραμένουν γενικά σπάνιες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν. Η νοτιοδυτική Αγγλία, τουριστικός προορισμός, χαρακτηρίζεται μια από τις πιο ήσυχες περιοχές της χώρας.

Το Πλίμουθ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ναυτική βάση στη δυτική Ευρώπη, όπου ελλιμενίζονται, μεταξύ άλλων, πυρηνοκίνητα υποβρύχια και τεράστια πολεμικά πλοία.

Με πληροφορίες από Guardian και Independent

ΔΗΜΟΦΙΛΗ