ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού Beriev στην Τουρκία: Οι δύσκολες συνθήκες και προϋποθέσεις πυρόσβεσης από αέρος

Συντριβή ρωσικού Beriev στην Τουρκία: Οι δύσκολες συνθήκες και προϋποθέσεις πυρόσβεσης από αέρος
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Η αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν συνετρίβη στη νότια Τουρκία ένα ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Beriev και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα οκτώ μέλη του πληρώματός του, επαναφέρει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χειριστές εναέριων μέσων πυρόσβεσης, όταν καλούνται να πραγματοποιήσουν από αέρος ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.

Υπενθυμίζεται ότι το Beriev 200 είχε χρησιμοποιηθεί ως τύπος αεροσκάφους επιχειρησιακά και στη χώρα μας πρόσφατα, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο.

Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία είχε υπογραμμίσει προ ημερών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χειριστές εναέριων μέσων πυρόσβεσης, καθώς οι ιδιομορφίες που καλούνται να υπερκεράσουν σε κάθε τέτοια πτήση είναι πολλές και σίγουρα αρκετά επικίνδυνες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε δηλώσει στις 10 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τις πυρκαγιές στη χώρα:

«Είναι πολύ επικίνδυνο, με τους κάδους, με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες, στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι μας. Και το έχω πει ξανά και θα το τονίσω: η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή της φωτιάς - η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα, το ξέρετε οι περισσότεροι από την εμπειρία σας. Και έχω πει το εξής: ότι για να πετάξουν τα εναέρια χρειάζεται να υπάρχουν και να πληρούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις: να έχει διασφαλιστεί το πώς θα προσεγγίσουν, πού ακριβώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση των ρίψεων».

Το αεροπορικό δυστύχημα στην Τουρκία

Το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Beriev, συνετρίβη στη νότια Τουρκία το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ρωσικό αεροσκάφος το οποίο είχε νοικιάσει η χώρα από τη Ρωσία, προκειμένου να συμβάλλει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και ημέρες στην χώρα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ομάδες έρευνας και διάσωσης για να εντοπίσουν επιζώντες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική Yeni Safak οκτώ μέλη του πληρώματος, φέρεται να είναι νεκροί. Την είδηση για τον θάνατο των μελών του πληρώματος, επιβεβαίωσε αργότερα και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Μάθαμε πως ένα ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από τα Άδανα για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στο Καχραμανμάρας είχε ένα ατύχημα. Ένα τουρκικό αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης και ένα ελικόπτερο έχουν σταλεί στο σημείο», ανέφερε νωρίτερα και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα δελτίο τύπου.

«Η επαφή χάθηκε με το αεροπλάνο το οποίο είχε ενοικιαστεί από τη Ρωσία για να βοηθήσει στην προσπάθεια της Τουρκίας να σβήσει τη δασική πυρκαγιά στο Kahramanmaras», ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πυροσβεστικό αεροσκάφος επέβαιναν 8 μέλη πληρώματος, 6 Ρώσοι και 2 Τούρκοι.

«Την ώρα που επιχειρούσε στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς κοντά στην πόλη Καχραμανμάρας, ένα Be-200, που είχε ενοικιαστεί από τη Ρωσία, συνετρίβη. Ομάδες διάσωσης έχουν σταλεί στο σημείο της συντριβής. Τα πλήρωμα αποτελείτο από 8 ανθρώπους, έξι από τη ρωσική ομάδα και δύο από τη γενική διεύθυνση Δασών (της Τουρκίας)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γενική διεύθυνση Δασών της Τουρκίας.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες όπου διακρίνεται καπνός που έχει υψωθεί σε μια ορεινή περιοχή.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα ότι πέντε Ρώσοι και τρεις Τούρκοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στα Άδανα, λίγο πριν από την προσγείωσή του, σύμφωνα με τον στρατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ