ΚΟΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ στους οικείους των θυμάτων από τις πλημμύρες στην Τουρκία

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ στους οικείους των θυμάτων από τις πλημμύρες στην Τουρκία
AP Photo

«Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Τουρκία», εξέφρασε μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στη βόρεια Τουρκία, στη δεύτερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα αυτόν τον μήνα.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων μετά τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την Τουρκία εδώ και χρόνια παρακολουθούν εναγωνίως τους διασώστες να διεξάγουν έρευνες στα κτήρια, υπό τον φόβο ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σε βίντεο, που κατέγραψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters με τη βοήθεια drone, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στην πληγείσα πόλη Μποζκούρτ, όπου οι ομάδες διάσωσης επιχειρούν στα κτήρια που κατέρρευσαν.

Συνολικά 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες στην επαρχία Κασταμονή, στην οποία βρίσκεται το Μποζκούρτ και άλλοι επτά άνθρωποι στη Σινώπη, έγινε γνωστό από την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD). Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Μπαρτίν.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων, θέλοντας απεγνωσμένα να μάθουν νέα, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. «Είναι πρωτοφανές όλο αυτό. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν… Δεν μπορείς να μάθεις νέα από κανέναν», λέει 42χρονος κάτοικος της περιοχής Ιλιάς Καλαμπαλίκ.

«Δεν είχαμε καμία ιδέα εάν τα νερά ανέβαιναν ή όχι, εάν είχαν πλημμυρίσει το κτίριο ή όχι. Απλά περιμέναμε, όπως εδώ. Οι σύζυγοι και τα παιδιά μας είχαν πανικοβληθεί. Μόλις ξημέρωσε, είδαμε αστυνομικούς. Μας πήραν από το κτίριο και μας άφησαν σε ένα πρατήριο καυσίμων».

Σε ένα από τα κτήρια που κατέρρευσαν κατά μήκος της όχθης ενός ποταμού που υπερχείλισε, πιστεύεται πως βρίσκονται θαμμένοι 10 άνθρωποι. Οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα θεμέλια και άλλων πολυκατοικιών.

Ο 42χρονος περιστοιχιζόταν από άλλους κατοίκους, οι οποίοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλο εάν κανείς τους είχε νέα σχετικά με τους αγνοούμενους.

«Τα παιδιά της θείας μου είναι εδώ. Η θεία μου αγνοείται. Ο σύζυγός της αγνοείται. Τα δίδυμα εγγόνια της αγνοούνται. Η σύζυγος του διαχειριστή της πολυκατοικίας μας αγνοείται μαζί με τα δύο παιδιά τους», σημείωσε.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος στις βόρειες επαρχίες, την ώρα που οι αρχές ανακοίνωναν πως οι πυρκαγιές που κατέκαιγαν για δύο εβδομάδες εκτάσεις στα νότια παράλια είχαν τεθεί υπό έλεγχο. Περίπου 45 εκατοστά βροχής έπεσαν σε λιγότερες από τρεις ημέρες σε ένα χωριό κοντά στο Μποζκούρτ.

«Εργαζόμασταν στο εργαστήριο κλωστοϋφαντουργίας που έχουμε και σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Τότε, αντιληφθήκαμε πως το υδροηλεκτρικό φράγμα είχε υπερχειλίσει. Εγκαταλείψαμε τη βιοτεχνία και τρέξαμε για να σώσουμε τις ζωές μας», περιέγραψε η Εμινέ Ρεντζλέρ, μια 42χρονη εργάτρια από το Μποζκούρτ, στην επαρχία Κασταμονή.

«Το νερό κατέκλυσε σύντομα ολόκληρη το Μποζκούρτ. (…) Τουλάχιστον 60, 70 άνθρωποι γνωρίζω πως αγνοούνται. Οι γείτονές μου, οι συνάδελφοί μου, οι συγγενείς μου. Έχουμε τόσα θύματα», είπε η Ρεντζλέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ