ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι πρώτες εικόνες με τους Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο

Αφγανιστάν: Οι πρώτες εικόνες με τους Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο
Screen grab

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούνται βίντεο με την αναφορά ότι πρόκειται για τις πρώτες εικόνες που δείχνουν τους Ταλιμπάν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές τους που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Σημαίες των Ταλιμπάν κυματίζουν στην πύλη του σπιτιού του κυβερνήτη της επαρχίας Γκάζνι, νοτιοανατολικά του Αφγανιστάν

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν, καθώς δεν κατέστη δυνατή άμεσα η επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

«Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα», δήλωσε ο Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Η αποχώρηση αυτή ολοκληρώνει την πανωλεθρία των τελευταίων εβδομάδων, έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γάνι δεν κατάφερε να ανοικοδομήσει τη χώρα του, παρά τις υποσχέσεις του.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Ταλιμπάν: Εγγυόμαστε την ασφάλεια της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι μπήκαν σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ, ενώ τρεις από τους ανώτερους αξιωματούχους τους δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν και το προεδρικό μέγαρο, μετά τη φυγή του αρχηγού του κράτους από το Αφγανιστάν.

«Στρατιωτικές μονάδες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν μπήκαν στην πόλη της Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας: «Η προώθησή τους συνεχίζεται κανονικά».

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι αντάρτες κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο.

«Οι Ταλιμπάν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο», δήλωσε υψηλόβαθμος διοικητής.

«Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε ένας δεύτερος. Πρόσθεσε ότι συνεδρίαση για την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εκεί.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ