ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν και προσφυγικό στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου των MED-5

Αφγανιστάν και προσφυγικό στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου των MED-5
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο των MED-5 τον περασμένο Μάρτιο INTIME

Στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά, βάζουν οι μεσογειακές χώρες της MED-5 την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ο Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το προσφυγικό αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές διάστημα ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιχμή τις μεσογειακές χώρες, με δεδομένο το κύμα φυγής που διαμορφώνεται στο Αφγανσιτάν, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, χιλιάδες Αφγανοί εμφανίζονται να έχουν σπεύσει στο αεροδρόμιο και προσπαθούν να καταλάβουν τα αεροσκάφη σε μία απέλπιδα προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από το μένος των Ταλιμπάν που αναμένεται να ακολουθήσει.

Στρατιώτες των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν στον διάδρομο αποπροσγειώσεων.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορσμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Έφυγαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες

Ξένες χώρες απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από το Αφγανιστάν με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

«Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο "Χαμίντ Καρζάι", γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ