ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ετοιμάζει η Ιταλία

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ετοιμάζει η Ιταλία
Παιδιά-πρόσφυγες με σωσίβια, σε ακτή στη Λέσβο (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Murad Sezer

Δημιουργία νέων κέντρων παροχής ασύλου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο που εκπονεί το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στην Ιταλία φέτος έχει καταγραφεί αύξηση κατά 80% στις αφίξεις των προσφύγων, γεγονός που έχει προβληματίσει την κυβέρνηση, που βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα δώσει λύσει στο μείζον αυτό ζήτημα.

Όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, το σχέδιο περιλαμβάνει εκτός από τη δημιουργία νέων κέντρων παροχής ασύλου, την προσαρμογή των ξενοδοχείων ή στρατώνων και την εγκατάσταση κάμπινγκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο της Γενεύης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών έγινε διάσωση 3,700 ανθρώπων από τις ιταλικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Πάολο Τζεντιλόνι, το πρώτο τρίμηνο του 2016 ζήτησαν άσυλο στην Ιταλία 18.234 άνθρωποι, με το υπουργείο Εσωτερικών να εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα φτάσουν στην χώρα μέσα στο 2016 θα αγγίξει τις 270.000. Οι περισσότεροι από αυτούς που ζητούν άσυλο, φθάνουν στην Ιταλία από αφρικανικές χώρες, Νιγηρία, Γκάμπια και Σενεγάλη.

Η αύξηση που καταγράφεται στις αφίξεις προσφύγων στην Ιταλία αποδίδεται στις καλές καιρικές συνθήκες, που επιτρέπουν το ταξίδι δια θαλάσσης, από τη Λιβύη, ενώ οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, αλλά και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι διακινητές θα βρουν νέες οδούς για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που θα αυξήσει τις ροές προς την Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ