ΚΟΣΜΟΣ

Το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν: «Αποτύχαμε» λέει η Βρετανία - Τα βλέμματα στον Μπάιντεν

Το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν: «Αποτύχαμε» λέει η Βρετανία - Τα βλέμματα στον Μπάιντεν
AP Photo/Rahmat Gul

Μουδιασμένη στέκεται η διεθνής κοινότητα ενώπιον της αστραπιαίας προέλασης και κατάληψης της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν κατόπιν της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από 20ετή στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν -που λήγει ακριβώς όπως ξεκίνησε, με τους Ταλιμπάν στην εξουσία. Ενώπιον των εξελίξεων, ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ και αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις απόψε στις 22.45 (ώρα Ελλάδος).

Εν μέσω σκηνών χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς να προσπαθούν μάταια να διαφύγουν, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, χαρακτήρισε την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ως «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», προειδοποιώντας παράλληλα πως «δεν είναι η στιγμή» να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας.

«Είναι μια αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν κατάλαβε πως τα πράγματα δεν διευθετούνται από τη μια μέρα στην άλλη» δήλωσε στο BBC ο Μπεν Ουάλας, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει ανοικτά την περασμένη εβδομάδα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν.

Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκτακτη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας επί τάπητος τις εξελίξεις υπό το φως και του μαζικού κύματος προσφύγων που αναμένεται από το Αφγανιστάν.

Πέραν των επικρίσεων προς τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως η βρετανική ανάμειξη στο Αφγανιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 457 Βρετανούς στρατιώτες στα 20 χρόνια που διάρκεσε η επέμβαση, «δεν έγινε για το τίποτε».

Αποδεχόμενος το γεγονός ότι «οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», ο Μπεν Ουάλας επέμεινε ταυτόχρονα μιλώντας στο στο Sky News πως «δεν είναι προς το παρόν η στιγμή» να αναγνωρισθούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν, απελπισμένοι και μέσα σε πλήρες χάος, να διαφύγουν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ωστόσο οι σκηνές πανικού «εντοπίζονται στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου. Η στρατιωτική πλευρά του είναι ασφαλής και υπό έλεγχο, οι στρατιωτικές πτήσεις προσγειώνονται και απογειώνονται» είπε ο Ουάλας.

«Χθες και προχθές απομακρύναμε 370 βρετανούς εργαζόμενους και πολίτες», διευκρίνισε ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας πως μια ομάδα 782 Αφγανών θα απομακρυνθεί από τη χώρα «μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες». Ο στόχος είναι «να φτάσουμε να απομακρύνουμε 1.200 ως 1.500 ανθρώπους την ημέρα» δήλωσε.

Αναμένοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ σήμερα προκειμένου να κάνει δηλώσεις για το Αφγανιστάν, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Οι Αμερικανοί «πρέπει να περιμένουν να έχουν σύντομα νέα του προέδρου. Ηδη αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε ενεργείς επαφές με την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας. Εργάζεται σκληρά για την διαχείριση της κατάστασης αυτής» είχε δηλώσει νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Μπάιντεν πέρασε το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μέχρι την Τετάρτη μακριά από τους δημοσιογράφους.

Η τελευταία προφορική δημόσια παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ήταν στις 10 Αυγούστου, όταν διαβεβαίωσε ότι «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του για την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου έπειτα από 20ετείς συγκρούσεις.

Στην συνέχεια, γνωστοποίησε μέσω γραπτής ανακοίνωσης την απόφαση για την ανάπτυξη 6.000 Αμερικανών στρατιωτών για την διαφύλαξη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ και την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και Αφγανών που είχαν συνεργασθεί με τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα τον δείχνει καθισμένο μόνο μπροστά σε ένα τεράστιο τραπέζι συσκέψεων στο Καμπ Ντέιβιντ απέναντι σε οθόνη τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετέχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

The White House via AP

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας

Η ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν έχει δείξει εδώ και καιρό ότι είναι πιο συνεννοήσιμη απ' ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μαριονετών του Αφγανιστάν, ενώ δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις χώρες συμμάχους της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε διαφορετική εξέλιξη, αλλά ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή για την ίδια και τους συμμάχους της.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ήδη την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμφωνήσουν με τον πρεσβευτή τις λεπτομέρειες σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Μιλώντας σε ρωσικά δίκτυα, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ τόνισε ότι οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της Κεντρική Ασίας στην Καμπούλ.

«Ξεκινάμε από το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Προς το παρόν, ως προς το τμήμα που αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας μας και των συμμάχων μας στην Κεντρική Ασία, οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες» δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Ο Αφγανός πρόεδρος διέφυγε παίρνοντας μαζί του ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά

Αφγανιστάν: «Φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν επιθυμεί η Κίνα

Μέρκελ: Πικρές οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, κυρίως για τις γυναίκες

Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Όλες οι εμπορικές πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν ακυρωθεί, μετά τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν. Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (ACAA) δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Καμπούλ παραδόθηκε στο στρατό και προτρέπει όλες τις πτήσεις σε αλλαγή πορείας.

Πολλές είναι οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες, ενόσω εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν σε αεροσκάφη.

Τρία άτομα -πέντε σύμφωνα με το Reuters- έχασαν τη ζωή τους από τις χαώδεις συνθήκες που επικρατούν στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Wall Street Journal, επικαλούμενη μαρτυρίες μετέδωσε ότι νεκροί κείτονται στο έδαφος έπειτα από πυροβολισμούς, χωρίς όμως να διευκρινίζει από που προήλθαν τα πυρά.

Αναλογες εικόνες αναρτήθηκαν και στο Twitter:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ