ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική φρενίτιδα και ομολογίες αποτυχίας μετά την πτώση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν

Διπλωματική φρενίτιδα και ομολογίες αποτυχίας μετά την πτώση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν
AP Photo/Rahmat Gul

Τηλεδιάσκεψη της G7 σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δρομολογεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Εκτάκτως συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο, Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και οι πρεσβευτές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ενόσω η διεθνής κοινότητα στέκεται μουδιασμένη ενώπιον της αστραπιαίας προέλασης και κατάληψης της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών είναι προγραμματισμένη για τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, στις 16.00 ώρα Ελλάδος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η δρομολογούμενη συνεδρίαση της G7, εντός των επόμενων ημερών, ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αμφότεροι συμφώνησαν πως η Βρετανία και η Γαλλία θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ένα ενδεχόμενο κοινό ψήφισμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε νωρίτερα δραματική έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι θα γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ολοκληρώθηκε με έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι «ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών».

Το ΣΑ ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.

Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ξανά παράδεισος τρομοκρατών

«Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος των τρομοκρατών που κάποτε ήταν» δήλωσε την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απήθυνε μετά τη συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό.

«Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που ήταν κάποτε» είπε ο Μακρόν.

«Είναι πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα, έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, επειδή τα συμφέροντά μας είναι ίδια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει μια κοινή και ενιαία απάντηση» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη, σημειώνοντας πως η Γαλλία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να παίζει τον ρόλο της σε μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνή προσπάθεια για το μοίρασμα του βάρους, πρόσθεσε.

Η Γαλλία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να οικοδομήσουν μια «ισχυρή, ενιαία και συντονισμένη απάντηση» με τη βοήθεια των χωρών διέλευσης, είπε ο Μακρόν.

Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τρίτη

Έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους, ανακοίνωσε παράλληλα εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος), στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης από τον Ιούνιο.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ «για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση» των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.

Εν μέσω σκηνών χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς να προσπαθούν μάταια να διαφύγουν, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, χαρακτήρισε σήμερα την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ως «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», προειδοποιώντας παράλληλα πως «δεν είναι η στιγμή» να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας

Την ίδια στιγμή, ο 'Αρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήριζε την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως «τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του» το 1949.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, παραδέχθηκε συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) στο Βερολίνο.

Συνομιλία Μπλίνκεν με τους ομολόγους του Κίνας και Ρωσίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε επίσης, σήμερα, με τους ομολόγους του της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μπλίνκεν και Λαβρόφ συζήτησαν «την κατάσταση ασφαλείας και τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε ασφαλείς τους Αμερικανούς πολίτες και τους ευάλωτους Αφγανούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από ρωσικής πλευράς, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν έχει δείξει εδώ και καιρό ότι είναι πιο συνεννοήσιμη απ' ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μαριονετών του Αφγανιστάν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε διαφορετική εξέλιξη, αλλά ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή για την ίδια και τους συμμάχους της.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμφωνήσουν με τον πρεσβευτή τις λεπτομέρειες σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Μιλώντας σε ρωσικά δίκτυα, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ τόνισε ότι οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες που σχετίζονται με την ασφάλεια της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της Κεντρική Ασίας στην Καμπούλ.

«Ξεκινάμε από το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Προς το παρόν, ως προς το τμήμα που αφορά στην ασφάλεια της πρεσβείας μας και των συμμάχων μας στην Κεντρική Ασία, οι Ταλιμπάν τηρούν τις συμφωνίες» δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ