ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
AP Photo/Koji Sasahara

Η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει και να επεκτείνει σε περισσότερες περιοχές της χώρας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει από τον Ιούλιο σε τομείς του αρχιπελάγους εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 «εξαπλώνονται απ’ άκρου σ’ άκρο της Ιαπωνίας σε κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ως εδώ», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο υπουργός στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

«Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση αυξάνεται καθημερινά», πρόσθεσε έπειτα από συνεδρίαση με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας.

Η Ιαπωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τα τέλη Ιουνίου με το πέμπτο κύμα της πανδημίας, χειρότερο από κάθε προηγούμενο, ιδίως εξαιτίας της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Τα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση ξεπέρασαν – για πρώτη φορά – το φράγμα των 20.000 σε εθνική κλίμακα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Καταγράφηκε ρεκόρ 5.773 μολύνσεων την Παρασκευή στο Τόκιο, όπου έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε τρεις εβδομάδες, και οι οργανωτές των Παραολυμπιακών Αγώνων (24η Αυγούστου-5η Σεπτεμβρίου) ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως τα αθλήματα θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα εντοπίστηκαν χθες 2.962 κρούσματα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τα μέσα Ιουλίου σε μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και είχε συνέπεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να γίνουν χωρίς θεατές από την 23η Ιουλίου ως την 8η Αυγούστου, αναμένεται να παραταθούν ως τη 12η Σεπτεμβρίου και να επεκταθούν σε συνολικά 13 από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας.

Ωστόσο το μέτρο, που επιτρέπει οι αρχές να καλούν τον πληθυσμό να αποφεύγει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να απαιτούν μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 20:00 και να μη σερβίρουν αλκοόλ, τηρείται ολοένα λιγότερο και επικρίνεται ολοένα περισσότερο για την αναποτελεσματικότητά του.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα, με επιφάνεια μεγαλύτερη των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών τους που θα επιτρέπεται να βρίσκονται στο εσωτερικό τους.

Σε άλλες 16 ιαπωνικές περιφέρειες θα τεθούν επίσης σε εφαρμογή λιγότερο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Παρότι οι αρχές δεν επέβαλαν ποτέ αυστηρό lockdown, η Ιαπωνία καταγράφει επίσημα λιγότερο βαρύ απολογισμό από άλλα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη, με κάπου 15.400 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,15 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας στο έδαφός της.

Ωστόσο ειδικοί ανησυχούν καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με αργό ρυθμό: μόλις το 37% των Ιαπώνων έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Ειδικοί θα συζητήσουν τα μέτρα με τον πρωθυπουργό και ο Γιοσιχίντε Σούγκα αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 21:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) για την απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ