ΚΟΣΜΟΣ

Η συμφωνία για το προσφυγικό λειτουργεί λέει ο Νταβούτογλου

Η συμφωνία για το προσφυγικό λειτουργεί λέει ο Νταβούτογλου
REUTERS/Markku Ulander/Lehtikuva

Η μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία δείχνει ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, λειτουργεί, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Φινλανδία, ο Νταβούτογλου είπε ότι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, έχει μειωθεί στους 350 τις τελευταίες δύο ημέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δείχνει να είναι στην σωστή κατεύθυνση.

«Δεν έχουμε επιτύχει τα πάντα ακόμη, όμως οι πρώτες μέρες δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία έχει αρχίσει να αποδίδει.

«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Όμως είναι καλύτερα να εργαστούμε σταδιακά. Το επόμενο διάστημα θα επιταχύνουμε, είναι μια καλή αρχή.»

Ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στην Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να απαιτήσει από την Τουρκία να εισάγει νομική προστασία των αιτούντων άσυλο πριν αρχίσει η ΕΕ την επαναπροώθησή τους. Ο Έλληνας διπλωμάτης είπε ότι αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουν οι επιστροφές μεγαλύτερης κλίμακας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ