ΚΟΣΜΟΣ

DW: Στον μεσαίωνα των Ταλιμπάν και πάλι οι Αφγανές

DW: Στον μεσαίωνα των Ταλιμπάν και πάλι οι Αφγανές
AP Photo/Rahmat Gul

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία οι γυναίκες φοβούνται για τη ζωή, το μέλλον τους. Οι μαρτυρίες τους στην Deutsche Welle είναι συγκλονιστικές.

Οι Ταλιμπάν είναι η νέα πραγματικότητα στο Αφγανιστάν. Όχι και τόσο νέα. Δείγματα γραφής τους από την εποχή που βρίσκονταν στην εξουσία είναι πέρα πάσης φαντασίας και περιγραφής για όσους ζουν σε δυτική χώρα. Τις περισσότερες φορές αυτή η πραγματικότητα περιγράφεται με τη λέξη «μεσαίωνας».

«Δεν έχουν αλλάξει οι Ταλιμπάν»

Την επιστροφή αυτού του μεσαίωνα φοβούνται και οι Αφγανές. Πολλές από αυτές μεγάλωσαν μετά το 2001 και γνώρισαν ελευθερίες που ήταν αδιανόητες για τους γονείς τους.

Από τότε που μπήκαν στην Καμπούλ και ανέλαβαν ντε φάκτο την εξουσία οι Ταλιμπάν έχουν επιδείξει σχετική αυτοσυγκράτηση. Πολλοί παρατηρητές προειδοποιούν ωστόσο ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Διότι με το που θα φύγουν οι πολίτες της Δύσης από τη χώρα και ατονήσει η διεθνής προσοχή γύρω από τα συμβαίνοντα μέσα στη χώρα, οι ισλαμιστές θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Ο Σααντ Μοχσενί είναι επικεφαλής του Ομίλου Moby, της μεγαλύτερης επιχείρησης ΜΜΕ του Αφγανιστάν. Μιλώντας στην τηλεόραση της Deutsche Welle δεν διατηρεί αυταπάτες:

«Η δεύτερη εκδοχή των Ταλιμπάν είναι ακριβώς όπως και η πρώτη, δεν έχουν αλλάξει. Είχαν συνεχώς τον έλεγχο της χώρας από το 1996 μέχρι την κατάρρευσή τους το 2001 χάρη στην επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» (Enduring Freedom). Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν οι γυναίκες δεν μπορούσαν να βγουν έξω στο δρόμο χωρίς μπούρκα και ανδρική συνοδεία. Τα κορίτσια απαγορευόταν να πάνε στο σχολείο, να δουλέψουν, ακόμη και να πάνε στο νοσοκομείο, εκτός κι αν τα συνόδευαν ανδρικά μέλη της οικογένειάς τους».

Υπάρχουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι σε πολλές επαρχίες που οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους, η ζωή για τις γυναίκες έχει επιστρέψει και πάλι στον μεσαίωνα. Ένα κορίτσι που διέφυγε από την επαρχία Ταχάρ, μιλά στη DW:

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τον τόπο της από τις αρχές Αυγούστου. «Ο στόχος μου είναι να κάνω αργότερα σπουδές, αλλά οι Ταλιμπάν δεν μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε στο σχολείο».

Ανησυχούν για το μέλλον τους

Από την επαρχία Κανταχάρ ακούστηκε ότι οι Ταλιμπάν με το ζόρι έβγαλαν 9 γυναίκες εργαζόμενες σε μια τράπεζα και τις πήγαν στο σπίτι τους.

Την περασμένη Παρασκευή η Μαριάμ Ατά, δημοσιογράφος και προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε στη DW ότι φοβάται για τη ζωή της, εάν οι Ταλιμπάν μπουν στην Καμπούλ.

Την ίδια ημέρα η Βικτόρια Φοντάν, καθηγήτρια Σπουδών Επίλυσης Συγκρούσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ, είπε στη DW ότι οι φοιτήτριές της ανησυχούν για το μέλλον τους, για το αν μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές και να συμμετέχουν στην κοινωνία.

Από την περασμένη Κυριακή οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην Καμπούλ. Από την Μαριάμ Ατά δεν υπάρχουν νέα.

Η Γαλλίδα Βικτόρια Φοντάν αντίθετα μίλησε χθες με πολλούς Γάλλους δημοσιογράφους της πατρίδας της. Αυτήν την ώρα βρίσκεται στη γειτονιά της καναδικής εταιρείας σεκιούριτι GardaWorld. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου η Γαλλία απομακρύνει πολίτες της, δεν μπορεί να πάει χωρίς συνοδεία. Στο RTL είπε ότι θέλει να μείνει στην Καμπούλ όσο περισσότερο γίνεται για να προστατεύσει τις φοιτήτριές της και, ει δυνατόν, να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν την ασφάλειά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ