ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στον τροχό αεροσκάφους - Εγκαταλείπουν τη χώρα οι Αφγανοί

Αφγανιστάν: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στον τροχό αεροσκάφους - Εγκαταλείπουν τη χώρα οι Αφγανοί
AP Photo/Michael Probst

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον τροχό ενός από τα αεροσκάφη της C-17 που πέταξαν από την Καμπούλ εν μέσω του χάους που προκάλεσε η κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν ερευνά η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ οι Αφγανοί συνεχίζουν τις προσπάθειες φυγής από τη χώρα. 

Σε ανακοίνωσή της, η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χθες, Δευτέρα, και το περικύκλωσαν εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες.

«Ενώπιον μιας ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο, το πλήρωμα του C-17 αποφάσισε το αεροσκάφος ν' αναχωρήσει το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, μισθωμένο αεροσκάφος της Lufthansa το οποίο μετέφερε κάπου 130 ανθρώπους που αναχώρησαν από την Καμπούλ, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν, προσγειώθηκε στη Φραγκφούρτη.

Το Airbus 340 απογειώθηκε από την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Το μίσθωσε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση, η Lufthansa αναμένεται επίσης να εκτελέσει πτήσεις από τη Ντόχα του Κατάρ και πιθανόν και από χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό χθες. Οι πτήσεις, ο αριθμός των οποίων μένει να εξακριβωθεί ποιος θα είναι, προβλέπεται να οργανωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Τα πρώτα μέλη του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού επέστρεψαν χθες στην πατρίδα τους μετά την εκκένωση της πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα. Έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σένεφελντ το απόγευμα, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν στους πολίτες ότι μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι 1.100 Αμερικανοί, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους παραλήφθηκαν μόνο χθες. «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει ροή, αναμένουμε οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, περίπου 11.000 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις πάντως, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν αναφορές ότι Αφγανοί παρενοχλούνται οι χτυπούνται από τους φρουρούς Ταλιμπάν όταν προσπαθούν να μπουν στο αεροδρόμιο.

Χθεσινές φωτογραφίες έδειχναν ανθρώπους, ακόμη και παιδιά, να προχωρούν με αίματα στο πρόσωπο.

Ο Καναδάς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναφέρει τις στρατιωτικές πτήσεις προς το Αφγανιστάν προκειμένου να απομακρύνει Αφγανούς που «βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της στενής και μακράς σχέσης τους με τον Καναδά», ανακοίνωσε στο Reuters εκπρόσωπος των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ