ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «κληρονόμησαν» και όλο το αμερικανικό οπλοστάσιο

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν «κληρονόμησαν» και όλο το αμερικανικό οπλοστάσιο
Τζιχαντιστής των Ταλιμπάν περιπολεί στους δρόμους της Καμπούλ με αμερικανικό τυφέκιο M16 AP Photo/Rahmat Gul

Η αμερικανική «έξοδος» από το Αφγανιστάν έπειτα από 20ετή στρατιωτική παρουσία δεν οδηγεί μόνο στην ανάκτηση της πολιτικής εξουσίας από τους Ταλιμπάν, αλλά «αφήνει» στα χέρια τους και μία ισχυρή δύναμη πυρός με την οποία είχαν εξοπλίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες τον αφγανικό στρατό.

Κατά την προέλασή τους ανά τη χώρα μετά την εξαγγελία στρατιωτικής απόσυρσης των ΗΠΑ και την ανάκτηση παλιών προπυργιών, με τελευταίο σταθμό την Καμπούλ που κατελήφθη αστραπιαία, στα χέρια των Ταλιμπάν πέρασαν χιλιάδες όπλα τελευταίας τεχνολογίας, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα, Humvees, ακόμη και ελικόπτερα Blackhawk καθώς οι αφγανικές δυνάμεις εγκατέλειπαν τις θέσεις τους στις περισσότερες περιπτώσεις δίχως αντίσταση.

Ενδεικτικά, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ο αμερικανικός στρατός είχαν παραδώσει στις αφγανικές δυνάμεις έξι ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη Α-29, 174 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων τύπου Humvee, 10 χιλιάδες εξαιρετικά εκρηκτικούς πυραύλους διαμετρήματος 2,75 ιντσών, 61 χιλιάδες φυσίγγια των 40 χιλιοστών και εκατομμύρια σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.

Το κυριότερο, οι Ταλιμπάν διαθέτουν σήμερα δική τους αεροπορική δύναμη και 11 στρατιωτικές βάσεις.

Ακόμη και στο προεδρικό μέγαρο εισήλθαν με αμερικανικά όπλα, όπως καταγράφεται στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου από την επόμενη, αβέβαιη ημέρα που ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος για το Αφγανιστάν, ιδίως ως προς την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών -παρά την απόπειρα των Ταλιμπάν να σκιαγραφήσουν ένα μερικώς πιο «ήπιο» προφίλ.

afganistan.jpg
Με αμερικανικά M16 μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο οι Ταλιμπάν (Associated Press)

«Έχουμε εξοπλίσει τους Αφγανούς εταίρους μας με όλα τα μέσα -δίνω έμφαση, όλα τα μέσα» δήλωνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όταν ανακοίνωνε την απόφαση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «αφήνοντας» τη μάχη στον αφγανικό στρατό.

Με τους Αφγανούς στρατιώτες να έχουν παραδώσει όμως τελικώς τα όπλα -και ενόσω η απόσυρση συνοδεύτηκε από συνθήκες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν μάταια να διαφύγουν- οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν, διά στόματος του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, πως ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Μία ικανή ποσότητα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς δεν έχουμε την εντύπωση ότι θα μας την επιστρέψουν ευχαρίστως στο αεροδρόμιο» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο ο Τζέικ Σάλιβαν, παραδεχόμενος επίσης πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακριβή εικόνα για την «τύχη» όλων των οπλων.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν έχουν δημοσιεύσει βίντεο, στο οποίο παρελαύνουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στο νότο της χώρας.

«Αυτά τα 'Black Hawks δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις» και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι που τράπηκε σε φυγή, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν. Και προσέθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε «κάνει την επιλογή» να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, έχοντας επίγνωση του κινδύνου ότι μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν ανταλλάσσουν ρωσικής κατασκευής και αντίγραφα Καλάσνικοφ ΑΚ-47 και τις εκδοχές τους με καραμπίνες Μ4 και τυφέκια Μ16 που άφησαν πίσω τους οι στρατιώτες του αφγανικού στρατού, ο οποίος και χρηματοδοτήθηκε με δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ στο πέρας δύο δεκαετιών.

Τα αμερικανικά όπλα θα μπορούν δε να βρίσκονται στην «υπηρεσία» των Ταλιμπάν για χρόνια, δεδομένου ότι έχουν μεγάλες προμήθειες σε πυρομαχικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ