ΚΟΣΜΟΣ

Καθεστώς τρομοκρατίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν - «Η ζωή μοιάζει φυσιολογική αλλά δεν είναι»

Καθεστώς τρομοκρατίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν - «Η ζωή μοιάζει φυσιολογική αλλά δεν είναι»
AP Photo/Rahmat Gul

Να επανέλθουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας προσπαθούν οι πολίτες του Αφγανιστάν μετά το πρώτο σοκ της κατάληξης της χώρας από τους ακραίους ισλαμιστές Ταλιμπάν. 

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και δεσμεύτηκαν ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην ειρήνη, την εργασία και την εκπαίδευση θα γίνουν σεβαστά.

Ωστόσο ο φόβος και η δυσπιστία είναι έντονα στη χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολλά καταστήματα ξανάνοιξαν και οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης στο Mazar-i-Sharif, η οποία είναι μία από τις κύριες εμπορικές πόλεις του Αφγανιστάν.

Είναι επίσης μια πόλη που έχει μεγάλο πληθυσμό εθνικών μειονοτήτων όπως οι Χαζάρα και οι Ουζμπέκοι - τις ομάδες που στόχευαν οι Ταλιμπάν όταν ήταν στην εξουσία μεταξύ 1996 και 1999.

Ωστόσο, φέτος έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει βία κατά οποιασδήποτε ομάδας.

Αλλά οι κάτοικοι της πόλης δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι. Ένας από αυτούς, ο Nasim Javid, μίλησε στο BBC για την κατάσταση στην περιοχή από την Κυριακή.

«Όλοι προσποιούνται ότι είναι φυσιολογικοί. Αλλά τίποτα δεν είναι φυσιολογικό. Μπορώ να νιώσω φόβο στα κόκαλά μου όταν βγαίνω έξω. Οι Ταλιμπάν είναι παντού», λέει.

Λέει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν εισέλθει ακόμη στα σπίτια των ανθρώπων και προσπαθούν να συνεργαστούν με τους ηγέτες της κοινότητας για να καθησυχάσουν τους ανθρώπους για την ασφάλειά τους. Αλλά ο φόβος μπορεί να γίνει αισθητός παντού, λέει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες διστάζουν να βγουν μόνες τους και οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν σταματήσει να προβάλλουν μουσική και ταινίες.

Αυτό επιβεβαιώνει και μια νεαρή γυναίκα στην Καμπούλ. Φοιτήτρια με έντονη συμμετοχή στα κοινά του πανεπιστημίου της, τις τελευταίες ημέρες μένει σπίτι.

«[Οι Ταλιμπάν] μας ζήτησαν να επιστρέψουμε στη δουλειά. Όμως οι άνθρωποι φοβούνται και δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι τους. Όλοι προσπαθούμε να μένουμε μέσα».

Και συνεχίζει: «Οι Ταλιμπάν χτύπησαν πολύ κόσμο στο αεροδρόμιο, μαζί και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και οι έρευνες στα σπίτια συνεχίζονται παρά την ανακοίνωση για αμνηστία.

Υπάρχει μεγάλη ταραχή και αβεβαιότητα. Η ανακοίνωσή τους δεν ταιριάζει προς το παρόν με τις πράξεις τους».

Η κοπέλα λέει ότι υπάρχουν αναφορές συγγενών ότι οι Ταλιμπάν επιτρέπουν μόνο σε ξένους να πάνε στο αεροδρόμιο απαγορεύοντας τους Αφγανούς, ακόμη κι αυτούς που έχουν λάβει έγκριση να φύγουν μαζί με τους Αμερικανούς.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την κατάληψη της χώρας, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών. Είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία.

Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε.

Δώδεκα νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και του ΝΑΤΟ, από την Κυριακή που οι πρώτοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προκαλώντας τη συρροή στο αεροδρόμιο ενός φοβισμένου πλήθους που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε σε ποδοπατήματα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ταλιμπάν και κάλεσε τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν.

«Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ