ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ διαψεύδει τη ρητορική των Ταλιμπάν περί αμνηστίας

Αφγανιστάν: Απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ διαψεύδει τη ρητορική των Ταλιμπάν περί αμνηστίας
AP Photo/Rahmat Gul

Απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την αξιολόγηση απειλής στο Αφγανιστάν έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν ότι δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς που είτε συνεργάστηκαν είτε υποστήριξαν την ανατραπείσα κυβέρνηση της χώρας.

Οι Ταλιμπάν εντείνουν τις έρευνες για άτομα που πιστεύουν ότι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων όσων Αφγανών βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και προσπαθούν να διαφύγουν, απειλώντας ότι θα σκοτώσουν ή θα συλλάβουν τα μέλη της οικογένειάς τους αν δεν βρουν τους ίδιους, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που επικαλούνται οι New York Times.

Στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου στην αφγανική πρωτεύουσα, οι Ταλιμπάν επιχείρησαν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την αμνηστία πρώην στρατιωτών της χώρας και τις μελλοντικές στρατηγικές επιδιώξεις του νέου καθεστώτος. Το απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2021, διαψεύδει τις δημόσιες δηλώσεις της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές ότι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη καταρτίσει λίστα με τα άτομα που θέλουν να ανακρίνουν και να τιμωρήσουν, καθώς και τις τοποθεσίες τους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι Ταλιμπάν πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και «συλλαμβάνουν ή/και απειλούν να σκοτώσουν μέλη της οικογένειας ατόμων-στόχων, εκτός εάν παραδοθούν στους Ταλιμπάν». Το έγγραφο δόθηκε στον ΟΗΕ από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκόσμιων Αναλύσεων, μια ομάδα που παρέχει μυστικές πληροφορίες σε υπηρεσίες του Οργανισμού.

«Μέλη του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, καθώς και άτομα που συνεργάστηκαν σε έρευνες της ανατραπείσας κυβέρνησης, βρέθηκαν ιδιαίτερα σε κίνδυνο» αναφέρεται.

Το έγγραφο -μεταξύ άλλων- συνοδεύεται από επιστολή των Ταλιμπάν προς έναν Αφγανό αξιωματούχο της Αντιτρομοκρατικής που συνεργάστηκε με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους και στη συνέχεια κρύφτηκε, πριν οι Ταλιμπάν φτάσουν στο σπίτι του. Στην επιστολή αυτή δίνεται εντολή προς τον αξιωματούχο «να αναφερθεί στη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν στην Καμπούλ».

«Εάν όχι», τότε τα μέλη της οικογένειας του αξιωματούχου «θα αντιμετωπιστούν με βάση το νόμο της Σαρία».

Οι Ταλιμπάν καταδικάστηκαν διεθνώς για την επιβολή μιας αυστηρής και ακραίας εκδοχής του νόμου της Σαρία κατά τη διακυβέρνησή τους από το 1996 έως το 2001, η οποία περιελάμβανε τιμωρίες όπως δημόσιους λιθοβολισμούς, μαστιγώματα και απαγχονισμούς. Υπό την κυριαρχία τους, οι γυναίκες τέθηκαν ουσιαστικά σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν ή να λαμβάνουν εκπαίδευση.

Πολύ πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο ΟΗΕ σε έκθεσή του το 2018 διαπίστωνε για τις γυναίκες του Αφγανιστάν ξυλοδαρμούς, βιασμούς, αναγκαστικούς γάμους, εκπόρνευση, επιθέσεις με οξύ, αναγκαστικές αυτοκτονίες, ανταλλαγές κοριτσιών για τη διευθέτηση χρέους αλλά και δολοφονίες, περιλαμβανομένων αυτών «που γίνονται για την υπεράσπιση της τιμής των ανδρών», μετά από αποστολή που διήρκησε από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Δεκέμβριο του 2017.

Με πληροφορίες από New York Times, Skynews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ