ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Απάνθρωπη η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, λέει το Βατικανό

Προσφυγικό: Απάνθρωπη η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, λέει το Βατικανό
REUTERS

Σκληρές είναι έως τώρα οι αντιδράσεις του Βατικανού όσον αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τους πρόσφυγες

«Η συμφωνία αυτή προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες αυτοί είναι άνθρωποι, όχι εμπόρευμα», δήλωσε ο Αντόνιο Μαρία Βελιό, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Αγίας Έδρας για τους πρόσφυγες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού Radio Vaticana.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ σύμφωνα με τον Βελιό «με την συμφωνία δεν εξασφαλίζεται, ουσιαστικά, το δικαίωμα στη μετανάστευση», αφού, για παράδειγμα, κάποιοι πρόσφυγες «θέλουν να πάνε στη Γερμανία και καταλήγουν στην Τουρκία». «Με ποιες εγγυήσεις; Η Τουρκία δεν αποτελεί παράδειγμα δημοκρατίας και φιλελεύθερης διαχείρισης», καταλήγει ο υψηλόβαθμος κληρικός του Βατικανού.

Ο ιταλικός Τύπος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, υπενθυμίζει ότι κατά την μεγάλη Πέμπτη των καθολικών, ο ποντίφικας θέλησε να μεταβεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων κοντά στη Ρώμη, όπου και έλαβε χώρα η παραδοσιακή «τελετή του νιπτήρα».

Κατά τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, επίσης, στο Κολοσσαίο, ο Αργεντινός πάπας υπογράμμισε με έμφαση ότι ο σταυρός «εμφανίζεται στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, που έχουν μετατραπεί σε αχόρταγο νεκροταφείο, εικόνα της αναίσθητης και ναρκωμένης συνείδησής μας». Σύμφωνα με τους Ιταλούς σχολιαστές, ο πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο «ταξίδι αστραπή», και είναι πιθανό να επιστρέψει αυθημερόν στο Βατικανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ