ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στα Βίλια: Καμένα σπίτια στο Καραούλι - Η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής

Φωτιά στα Βίλια: Καμένα σπίτια στο Καραούλι - Η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Λίγο πριν τις 7 το πρωί της Πέμπτης έφτασαν οι φλόγες στο Καραούλι από το πύρινο μέτωπο στα Βίλια που μαίνεται ανεξέλεγκτο για τέταρτη μέρα.

Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει σε μια ευρεία περίμετρο περίπου 20 χιλιομέτρων που εκτείνεται από την περιοχή Καραούλι, σε διάσπαρτες εστίες σε Παλαιοχωρι, Παλιοκούνδουρα και Αγ. Γεώργιο, σε μια ζώνη από τους πρόποδες του όρους Πατέρα, έως την κορυφογραμμή του, και σε ένα μέτωπο που μαίνεται από την πίσω πλευρά του βουνού προς τη Μάνδρα.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης υπήρξε εισήγηση για προληπτική εκκένωση πέντε οικισμών, με τις συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Υπάρχουν πολλά μέτωπα και πολλές αναζωπυρώσεις. Έχουν καεί επτά σπίτια στο Καραούλι και υπάρχει κίνδυνος λόγω των ανέμων να εξαπλωθεί η φωτιά», δήλωσε στο OPEN TV ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Δεν ήμουν εδώ, ήρθα εκ των υστέρων. Ευτυχώς ήταν ο γιος της γειτόνισσας και ο γαμπρός του και μ’ έσωσαν. Η Πυροσβεστική ήρθε αργότερα, τα παιδιά μαζί με τους Πολωνούς βοήθησαν όσο μπορούσαν» περιγράφει στο CNN Greece κάτοικος της περιοχής.

Συνολικά επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων με 149 οχήματα, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή παρέχουν επίσης, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ