ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Νεκροί σε διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν - Οργανώνεται αντίσταση στα ανατολικά

Αφγανιστάν: Νεκροί σε διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν - Οργανώνεται αντίσταση στα ανατολικά
Ένοπλοι Ταλιμπάν περιπολούν στους δρόμους της Καμπούλ AP Photo/Rahmat Gul

Οι διαδηλώσεις κατά της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάνστο Αφγανιστάν έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες πόλεις, περιλαμβανομένης της Καμπούλ, ενώ κατά ρωσικές πληροφορίες οργανώνεται κίνημα αντίστασης στο Παντσίρ υπό τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και το γιο του νεκρού διοικητή Μασούντ. Οι Ταλιμπάν επιχειρούν να συνθλίψουν κάθε μορφή αντίδρασης με πυρά κατά διαδηλωτών, αλλά και επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή, οι σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζονται με 12 ανθρώπους να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους εντός και περιμετρικά του αερολιμένα, εν μέσω απελπισμένων προσπαθειών Αφγανών να διαφύγουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, όταν μαχητές των Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους στο Αζανταμπάντ, στην ανατολική επαρχία Κουνάρ. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς πλησίον μιας πορείας στην Καμπούλ, όμως φάνηκε πως επρόκειτο για Ταλιμπάν που πυροβολούσαν στον αέρα.

«Η σημαία μας, η ταυτότητά μας» φώναζε ένα πλήθος ανδρών και γυναικών, που κρατούσαν τις σημαίες του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, 19 Αυγούστου, επέτειος της ανεξαρτησίας Αφγανιστάν γιορτάζει την ανεξαρτησία του από τον βρετανικό έλεγχο το 1919.

Διαδηλωτές φώναζαν «ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος». Σε ορισμένες διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές, συμμετέχοντες κατέστρεψαν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας - «Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις»

Οι μαχητές των Ταλιμπάν περιπολούν ένοπλοι στους δρόμους, απαντούν με πυρά στις διαδηλώσεις, ενώ όπως δήλωσαν πολλές πηγές των ισλαμιστών στο CNNi πρόκειται να επιβληθεί απαγόρευσης κυκλοφορίας επ' αόριστον σε ολόκληρη την πόλη Χοστ του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, στη σκιά συγκέντρωσης εκατοντάδων Αφγανών ενάντια στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιιμπάν.

Κάθε μετακίνηση θα απαγορευθεί, ενώ «δυνάμεις του Ισλαμικού Εμιράτου θα διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην πόλη, δήλωσε μία εκ των πηγών στο αμερικανικό δίκτυο. Περίπου 650.000 Αφγανοί εκτιμάται ότι ζουν στις αστικές και αγροτικές περιοχές της ευρύτερης επαρχίας Χοστ.

Την ίδια στιγμή, ζητούν οι Ταλιμπάν ζητούν από τους ιμάμηδες της χώρας να καλέσουν σε ενότητα στις προσευχές της Παρασκευής στην Καμπούλ και τις επαρχίες της χώρας, τις πρώτες αφότου πήραν την εξουσία, και να πείσουν τους πολίτες να μην επιχειρούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Από την κατάληψη της Καμπούλ την περασμένη Κυριακή, οι Ταλιμπάν έχουν επιχειρήσει να παρουσιάσουν, χωρίς να πείθουν, ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο λέγοντας πως θέλουν ειρήνη, ότι δεν θα πάρουν εκδίκηση από τους εχθρούς τους και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου.

Κατά την προηγούμενη εξουσία τους, από το 1996-2001, περιόρισαν στο ελάχιστο τα δικαιώματα των γυναικών, πραγματοποιούσαν δημόσιες εκτελέσεις και ανατίναζαν αρχαίους βουδιστικούς ναούς.

Οργανώνεται κίνημα αντίστασης στο Παντσίρ

Στο Παντσίρ του ανατολικού Αφγανιστάν διοργανώνεται αντίσταση στους Ταλιμπάν υπό τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον γιο του νεκρού διοικητή Μασούντ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απευθύνοντας έκκληση για συνομιλίες μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων ομάδων στην χώρα με σκοπό τον σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν προς το παρόν όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν.

«Φθάνουν πληροφορίες για την κατάσταση στην κοιλάδα Παντσίρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις αντίστασης του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ και του Αχμάντ Μασούντ» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα.

Ο Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση για «έναν εθνικό διάλογο που θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης», τονίζοντας ότι η Ρωσία επέμενε στην δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού διαλόγου με σκοπό τον τερματισμό της κρίσης στο Αφγανιστάν πριν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο της Καμπούλ και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Η Μόσχα υποστήριξε την πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή του πρώην Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενώ επανειλημμένα προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τους Ταλιμπάν, εξαίροντας ακόμη και την στάση τους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σαλέχ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν θα υποταχθεί στους Ταλιμπάν και υποχώρησε στην κοιλάδα Παντσίρ.

Τη Δευτέρα, φωτογραφίας που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έδειχναν να είναι μαζί με τον Αχμάντ Μασούντ στην περιοχή αυτή, όπου φαίνεται ότι έθεσαν τον θεμέλιο λίθο ενός κινήματος αντίστασης.

Αυτή η δύσκολα προσβάσιμη κοιλάδα δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990, αλλά ούτε και μια δεκαετία νωρίτερα κατά την διάρκεια της κατοχής της χώρας από τους Σοβιετικούς.

Ο πατέρας του Αχμάντ Μασούντ, Αχμέτ Σαχ Μασούντ, γνωστός με το παρατσούκλι «Λιοντάρι του Παντσίρ», υπήρξε ήρωας της αντίστασης κατά των Σοβιετικών και στη συνέχεια πολέμησε κατά των Ταλιμπάν, πριν σκοτωθεί σε μια επίθεση, δύο ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε χθες, Τετάρτη, ότι ο Αχμάντ Μασούντ ζήτησε αμερικανική υποστήριξη σε όπλα και πολεμοφόδια για την πολιτοφυλακή του στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αντισταθεί στους Ταλιμπάν.

Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο

Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενόσω εξακολουθούν να εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές. Οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε από ποδοπατήματα, κατά τους Ταλιμπάν.

Σε ένα περιστατικό, το βίντεο του οποίου κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα μικρό κορίτσι το σηκώνουν για να περάσει από την περίφραξη του αεροδρομίου και το παραδίδουν σε έναν Αμερικανό στρατιώτη, ένδειξη της απόγνωσης των ανθρώπων που πασχίζουν να φύγουν.

Επίσης έγινε γνωστό πως ένας ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν σκοτώθηκε πέφτοντας από αμερικανικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της απογείωσης, όπως μετέδωσε το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Ariana News.

Σήμερα, ένοπλοι πυροβόλησαν στον αέρα σε διάφορες εισόδους του αεροδρομίου για να διαλύσουν πλήθη ανθρώπων, μεταξύ αυτών γυναίκες που είχαν στην αγκαλιά τους παιδιά. Δεν είναι σαφές εάν οι άνδρες που άνοιξαν πυρ ήταν Ταλιμπάν ή προσωπικό ασφαλείας που συνδράμει τις αμερικανικές δυνάμεις εντός του αεροδρομίου.

Οι Ταλιμπάν από πλευράς τους διατείνονται πως «κρατούν τον λόγο τους», παρέχοντας στήριξη στις ξένες δυνάμεις για την απομάκρυνση των υπηκόων τους, όπως δήλωσε μέλος τους στο πρακτορείο Reuters. «Διευκολύνουμε το ασφαλές πέρασμα όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Αφγανούς» υποστήριξε.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε σήμερα έτοιμη να διαθέσει αεροσκάφη της πολιτικής της αεροπορίας για να μεταφέρουν Αφγανούς πολίτες από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες της Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας για να μεταφέρουν με πτήσεις οποιονδήποτε αριθμό Αφγανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών σε οποιεσδήποτε ξένες χώρες εκδηλώσουν ενδιαφέρον να τους δεχθούν και να τους φιλοξενήσουν» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με το εάν η ίδια η Ρωσία θα δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ