ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ομαλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν επιθυμεί το Ουζμπεκιστάν

Αφγανιστάν: Ομαλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν επιθυμεί το Ουζμπεκιστάν
Υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν

Το Ουζμπεκιστάν δηλώνει σταθερό στη δέσμευσή του να διατηρήσει παραδοσιακά φιλικές και καλές γειτονικές σχέσεις με το Αφγανιστάν και τις αρχές της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής της χώρας.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, το οποίο δεν κρύβει ότι διατηρεί στενές επαφές με εκπροσώπους του κινήματος των Ταλιμπάν σε θέματα διασφάλισης της προστασίας των συνόρων και διατήρησης της ηρεμίας στη μεθοριακή ζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζει ότι διατηρεί τις διπλωματικές αποστολές του Ουζμπεκιστάν στην Καμπούλ και το Μαζάρ-ι Σαρίφ λειτουργούν κανονικά.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι κάθε απόπειρα παραβίασης των συνόρων του θα κατασταλεί αυστηρά.

Παράλληλα, εκφράζει την υποστήριξή του στις δηλώσεις των ενδοαφγανικών δυνάμεων σχετικά με την ετοιμότητά τους να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση της Τασκένδης επιμένει στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης ειρήνης στο πλαίσιο των διααφγανικών συνομιλιών στη Ντόχα, που είχαν ξεκινήσει πριν από την επικράτηση των Ταλιμπάν και την εσπευσμένη αποχώρηση από τη χώρα των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η εξέλιξη της κατάστασης προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει στην επίτευξη εθνικής συμφωνίας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ικανού κράτους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ