ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Πράσινο φως» στην πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Πράσινο φως» στην πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
Φωτογραφία αρχείου EPA/ALEXANDRA WEY

Η ρυθμιστική αρχή Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το Ronapreve, ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες Roche και Regeneron.

Ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη έγκριση στη Βρετανία θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη νόσο που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Αρχές Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε περίπου 55.000 δόσεις της θεραπείας που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η συμφωνία είναι το πρώτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ γι' αυτό το είδος φαρμάκου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν το φάρμακο των Roche-Regeneron, το οποίο αποτελείται από τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab και imdevimab μόνον αφού αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή από εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα.

Η αδειοδότηση της ΕΕ αναμένεται ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο 2021.

Μέχρι σήμερα, ο EMA με σύστασή του έχει ανακοινώσει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Τον περασμένο μήνα η Ιαπωνία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το Ronapreve για τη θεραπεία ήπιων έως μέτριων λοιμώξεων από Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ