ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Δεν γνωρίζουμε πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν - Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

Λευκός Οίκος: Δεν γνωρίζουμε πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν - Νέο διάγγελμα Μπάιντεν
AP Photo

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, που έχει προκαλέσει χάος, απευθύνει αυτήν την ώρα νέο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, σχετικά με τις προσπάθειες απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, αν και ο Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα οποία παρέχουν ασφάλεια για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, θα μπορούσαν να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο.

ΝΑΤΟ: Σύμμαχοι ζητούν από τις ΗΠΑ παράταση για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να απομακρύνει τους ευάλωτους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μπροστά στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, λέει ο Λευκός Οίκος

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, ακόμα κι αν η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου επικρατεί χάος.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό και υπάρχει λόγος για αυτό», είπε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι η τωρινή καταμέτρηση «περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν φύγει από τη χώρα, που ενδεχομένως έχουν φύγει τους τελευταίους 6 μήνες».

«Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε πόσοι πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται εκεί», επισήμανε η Μπέντινγκφιλντ.

Οι εκτιμήσεις για τους εναπομείναντες Αμερικανούς ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας ανέφεραν σε μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας την Τρίτη πως περίπου 10.000 με 15.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ.

Πεντάγωνο: Στο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που έφυγε από την Καμπούλ υπήρχαν 823 Αφγανοί

Το Πεντάγωνο αποκάλυψε σήμερα ότι μεταγωγικό αεροσκάφος που αναχώρησε από την Καμπούλ και ήταν το αντικείμενο φωτογραφίας που έγινε εμβληματική καθώς δείχνει στοιβαγμένους εκατοντάδες Αφγανούς ακόμη και στο δάπεδο του αεροσκάφους, είχε μεταφέρει ένα συνολικό αριθμό-ρεκόρ 823 επιβατών.

Μια πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 640 επιβάτες που μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον διάδρομο αποπροσγείωσης δεν περιελάμβανε τα 183 παιδιά, πολλά από τα οποία κάθονταν στα γόνατα των γονιών τους, αιτιολόγησε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Είναι αριθμός-ρεκόρ για ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III, υπερδιπλάσιος της κανονικής χωρητικότητας αυτού του μεγάλου αεροπλάνου.

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάμεστο αεροπλάνο, που απογειώθηκε την Κυριακή, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Το αεροπλάνο «μετέφερε με πλήρη ασφάλεια 823 Αφγανούς από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ήδη την Τρίτη είχε προσπαθήσει να αμβλύνει την επίσπευση και το χάος που επικρατούσε σε σχέση με τους απεγκλωβισμούς αυτούς.

Η φωτογραφία αυτή «μαρτυρά την ανθρωπιά των στρατιωτών μας στην αποστολή τους», είχε δηλώσει ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ εκ μέρους του Πενταγώνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ