ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: SOS για την απομάκρυνση δημοσιογράφων - Ζητείται δράση Μπάιντεν

Αφγανιστάν: SOS για την απομάκρυνση δημοσιογράφων - Ζητείται δράση Μπάιντεν
AP Photo/Rahmat Gul

Εν μέσω των συνθηκών χάους που επικρατούν στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει επειγόντως στην κατάρτιση ειδικού σχεδίου για την ασφαλή απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων και των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι τα σχέδια εκκένωσης «που καταρτίστηκαν από άλλες χώρες [κυρίως ευρωπαϊκές] παρεμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση της πρόσβασης στα αεροσκάφη».

«Δεχόμαστε δεκάδες και δεκάδες αιτήματα επείγουσας απομάκρυνσης» δηλώνει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

«Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να αποκτήσουν θεωρήσεις εισόδου ή θέσεις μέσα στα αεροσκάφη, είναι να καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροσκάφη» υπογραμμίζει.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν την «απόκτηση εγκαταστάσεων πρόσβασης και ταυτοποίησης για τους δημοσιογράφους και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στους καταλόγους διαφορετικών χωρών και οργανισμών», όπως επίσης την εγκατάσταση ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και μιας ειδικής περιμέτρου».

Για να επιτραπούν αυτά, η οργάνωση ζητά επιπλέον «την αναβολή του τέλους της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πέραν της ημερομηνίας που προβλέπεται σήμερα».

«Έως τις 31 Αυγούστου, οι απομακρύνσεις ανθρώπων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως οι Αφγανοί δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν. Είναι η εικόνα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακυβεύεται» τονίζει ο Νταλουάρ.

Νεκρός από σφαίρες των Ταλιμπάν συγγενής δημοσιογράφου της DW

Νεκρός από σφαίρες των Ταλιμπάν έπεσε εντός της εβδομάδας συγγενής δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle, τον οποίο αναζητούσαν από σπίτι σε σπίτι οι ισλαμιστές αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Ένα δεύτερο μέλος της οικογένειάς του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση.

Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στο δυτικό Αφγανιστάν αναζητώντας τον δημοσιογράφο, ο οποίος εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με την DW.

Άλλοι συγγενείς του άνδρα κατάφεραν να τραπούν σε φυγή την τελευταία στιγμή.

«Η δολοφονία ενός στενού συγγενή ενός εκ των συντακτών μας από τους Ταλιμπάν χθες στην Χερτά είναι αδιανόητα τραγική και δείχνει τον οξύ κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού μας και οι οικογένειές τους στο Αφγανιστάν. Είναι προφανές ότι οι Ταλιμπάν διεξάγουν ήδη διεξάγουν οργανωμένες έρευνες για δημοσιογράφους τόσο στην Καμπούλ, όσο και στις επαρχίες. Ο χρόνος μας εξαντλείται» δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου Πέτερ Λίμπουργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ