ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στην προεκλογική μάχη «ρίχνεται» η Μέρκελ προς υποστήριξη του Άρμιν Λάσετ

Γερμανία: Στην προεκλογική μάχη «ρίχνεται» η Μέρκελ προς υποστήριξη του Άρμιν Λάσετ
Photo/Markus Schreiber

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ρίχτηκε σήμερα, Σάββατο, για πρώτη φορά στην προεκλογική μάχη, συμμετέχοντας σε προεκλογική εκδήλωση, προκειμένου να ενισχύσει τη συντηρητική συμμαχία της, προσφέροντας τη στήριξή της στον πιθανό διάδοχό της από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) Άρμιν Λάσετ, πέντε εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Τα ποσοστά υπέρ του Λάσετ καταγράφουν πτώση στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και το κεντροδεξιό μπλοκ (CDU-Χριστιανοκοινωνιστές CSU) προηγείται με μικρή διαφορά των αντιπάλων του, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Περιγράφοντας τον Λάσετ ως τον «μελλοντικό καγκελάριο της Γερμανίας» σε μια προεκλογική εκδήλωση στον συναυλιακό χώρο Tempodrom του Βερολίνου, η Μέρκελ μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για εκείνον, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα πολιτικό που καθοδηγείται από τις χριστιανικές αξίες και είναι αφοσιωμένος στο να «χτίζει γέφυρες» μεταξύ των ανθρώπων.

Από τις ίδιες αξίες θα καθοδηγείται ως καγκελάριος, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προκαλώντας το χειροκρότημα των υποστηρικτών του κόμματος.

«Ήταν πάντα σημαντικό για εκείνον για θέτει την ατομική κα αναπαλλοτρίωτη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο όλων», υπογράμμισε η Μέρκελ.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένη» πως «με αυτή τη στάση θα υπηρετήσει τους Γερμανούς ως καγκελάριος», συμπλήρωσε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

H 67χρονη πολιτικός παρέμενε έως σήμερα πολύ διακριτική, εν όψει των εκλογών, προκειμένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον επίδοξο διάδοχό της. Ωστόσο, μπροστά στις δημοσκοπήσεις και χάρη στη δημοφιλία της που παραμένει σε ύψη ρεκόρ παρά τα 31 χρόνια πολιτικής καριέρας, η Μέρκελ προσπαθεί να ενισχύσει το κόμμα της.

Οι πολιτικοί ηγέτες «που σταματούν την πολιτική εργασία τους πρέπει να απέχουν» από το να επεμβαίνουν σε μια εκστρατεία. «Αυτή είναι η στάση μου και η βαθιά πεποίθησή μου», επισήμανε.

Ο βασικός αντίπαλος του Λάσετ για τη θέση του υποψηφίου καγκελαρίου των CDU/CSU Μάρκους Σέντερ απηύθυνε από πλευράς του έκκληση για ενότητα.

Είναι εντέλει καιρός για μια «σοβαρή εκστρατεία», σημείωσε.

«Τίποτα δεν έχει χαθεί προς το παρόν. Δεν είναι ώρα για γκρίνια», τόνισε σε μια αναφορά στις επιδόσεις της κεντροδεξιάς συμμαχίας στις δημοσκοπήσεις.

Τα ποσοστά του συντηρητικού στρατόπεδου καταγράφουν μεγάλη πτώση στις προθέσεις ψήφου για τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου με ποσοστό 22% και 23% έναντι περίπου 30% πριν από μερικές εβδομάδες. Από τις αρχές του έτους, όταν ανέρχονταν σε 36%, η πτώση είναι κατακόρυφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ