ΚΟΣΜΟΣ

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να μπουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να μπουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
AP/Shekib Rahmani

Επτά Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των 7 Αφγανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Οι συνθήκες στο πεδίο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως σκηνές τραγωδίας εκτυλίσσονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συρρέουν με τη ελπίδα να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν. Αλλά, μάταια...

Κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, απελπισμένοι και αφυδατωμένοι, κάποιοι συνθλίβονται στις πύλες του αεροδρομίου και ξεψυχούν. Αμερικανοί στρατιώτες σκεπάζουν με λευκό κάλυμα νεκρούς και σηκώνουν στα χέρια λιπόθυμους Αφγανούς σε σκηνές που μοιάζουν βγαλμένες από εφιάλτη.

Άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά που κλαίνε σπαρακτικά· όλοι σε αναζήτηση διαφυγής. Όμως η συντριπτική πλειονότητά τους, δεν έχει καμία πιθανότητα...

Την ίδια στιγμή, στην κόλαση παραμένουν παγιδευμένοι και όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα προς αποχώρηση, εν μέσω μίας ασύντακτης επιχείρησης εκκένωσης που θα «στοιχειώσει» τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα μετά την πτώση της στους Ταλιμπάν -έπειτα από μία αστραπιαία προέλαση για την οποία καλούνται να «λογοδοτήσουν» οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας που ελέγχουν τα ξένα στρατεύματα. Περιμετρικά του αεροδρομίου οι πυροβολισμοί είναι συνεχείς με τους Ταλιμπάν να έχουν στήσει σημεία ελέγχου, ενώ καταγράφονται διαρκώς συμπλοκές έξω από τις πύλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ