Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν παραιτείται το φθινόπωρο
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί τον Νοέμβριο, προκειμένου να επιτρέψει στον διάδοχό του να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022.
Ο Λεβέν ανακοίνωσε συγκεκριμένα την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, όπως και από τον πρωθυπουργικό θώκο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός του το φθινόπωρο.
Την απόφαση τη σκεφτόταν εδώ και καιρό, τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Ακερσμπέργκα, κοντά στη Στοκχόλμη, παραδεχόμενος πως το κόμμα έχει ανάγκη νέα ηγεσία και νέα ενέργεια.
Ο 64χρονος πολιτικός ηγείται του κόμματός του εδώ και 10 χρόνια και έγινε πρωθυπουργός το 2014.
Παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο έως τις 28 Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν παραιτήθηκε, ως αποτέλεσμα της ψήφου δυσπιστίας σε βάρος του μία εβδομάδα πριν.
Έπειτα από μία εβδομάδα πολιτικής κρίσης, προτάθηκε για την πρωθυπουργία ξανά και εξασφάλισε τις απαραίτητες ψήφους στο σουηδικό Κοινοβούλιο.
«Όλα έχουν ένα τέλος και θέλω να δώσω στον διάδοχό μου τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες» τόνισε σήμερα, Κυριακή.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Λεβέν, ακόμα κι αν ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι εκείνο της υπουργού Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον.
SPONSORED
Εύβοια: Σε ετοιμότητα για καταγραφή ζημιών από τους σεισμούς - Περιπολίες από την Πυροσβεστική
14:28
Βίντεο από τους σεισμούς στην Εύβοια: Η στιγμή της ισχυρής δόνησης των 5,2 Ρίχτερ
14:23
Αυτά είναι ευρήματα από τα 2 σπίτια του 37χρονου Παλαιστίνιου σε Κρήτη, Πατήσια - Δείτε φωτογραφίες
14:07
Εύβοια: «Από περιοχή που έχει δώσει μέχρι 5,5 Ρίχτερ» - Τι λένε οι σεισμολόγοι για την τριπλή δόνηση
13:55