ΚΟΣΜΟΣ

Η τροπική καταιγίδα Χένρι «σφυροκοπά» τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Η τροπική καταιγίδα Χένρι «σφυροκοπά» τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
AP Photo/Craig Ruttle

Η τροπική καταιγίδα Χένρι έφθασε στην στεριά, στις ακτές των βορειοανατολικών ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, ενώ οι Αρχές πληθαίνουν τις εκκλήσεις προς τους κατοίκους για να επιδείξουν προσοχή απέναντι στους κινδύνους πλημμυρών και διακοπών της ηλεκτροδότησης.

Η καταιγίδα έπληξε τις αμερικανικές ακτές στο ύψος του Ρόουντ Άιλαντ στις 12.15 τοπική ώρα σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με της Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) είχε ανακοινώσει ότι οι άνεμοι έχουν ταχύτητα μέχρι 95 χλμ/ώρα.

Σε τμήματα του Λονγκ Άιλαντ, της Νέας Υόρκης και του Νιου Χέιβεν στο Κονέτικατ, οι Αρχές είχαν εκδώσει από το Σάββατο προειδοποιήσεις για κυκλώνα. Άλλες περιοχές της Νέας Αγγλίας, όπως το Ναντάκετ βρίσκονται επίσης σε συναγερμό για ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Οι πολίτες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν τη ζωή και τις περιουσίες τους από την άνοδο της στάθμης των υδάτων και το ενδεχόμενο άλλων επικίνδυνων συνθηκών» τονίζει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Εάν ο Χένρι πλήξει τη νοτιοανατολική Νέα Αγγλία ως κυκλώνας, θα είναι ο πρώτος που θα αγγίξει απευθείας στεριά μετά τον κυκλώνα Μπομπ το 1991.

«Δεν γνωρίζω τι να περιμένουμε, έχει περάσει καιρός από τότε που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάτι σοβαρό», δήλωσε η Κλάρα Πρέσιγκ, που διαμένει στο Φαλμάουθ, μια πόλη στο Κέιπ Κοντ, στη Μασαχουσέτη, σε παράρτημα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Οι κυβερνήτες της Μασαχουσέτης, Τσάρλι Μπέικερ, και του Κονέτικατ, Νεντ Λάμοντ, έχουν κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά στις πολιτείες τους για να βοηθήσουν σε πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης και απομάκρυνσης συντριμμιών.

Στη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη πόλη στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων προειδοποίησαν ότι σφοδρές βροχοπτώσεις και σαρωτικοί άνεμοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες στους δρόμους και να μειώσουν την ορατότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ