ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πεδίο μάχης το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Πιθανή καθυστέρηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Πεδίο μάχης το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Πιθανή καθυστέρηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ
1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps via AP

Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σήμερα σε ανταλλαγή πυρών με αγνώστους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να δεχθεί να παραμείνουν στρατεύματα πέραν της ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου που έχει προβλεφθεί για την αποχώρησή τους.

Ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση με άγνωστους επιτιθέμενους νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο και γερμανοί και αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», ανακοίνωσε ο γερμανικός στρατός μέσω του Twitter.

To CNNi μετέδωσε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής έξω από το αεροδρόμιο άνοιξε πυρ εναντίον Αφγανών φρουρών που βρίσκονταν μέσα στην εγκατάσταση και αυτοί απάντησαν στα πυρά, όμως αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας εναντίον των Αφγανών φρουρών.

Δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο είπαν στο πρακτορείο Reuters πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και όλες οι πύλες του αεροδρομίου έχουν κλείσει.

Ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις και οι βρετανοί υπήκοοι δεν πήραν μέρος σ' αυτή την ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Χίπεϊ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC πως η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια περιοχή του αεροδρομίου στην οποία δεν υπάρχουν βρετανικές δυνάμεις.

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκαλώντας την επέμβαση γερμανικών και αμερικανικών δυνάμεων.

«Σήμερα το πρωί στις 04:13 υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Αφγανούς φρουρούς και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter.

Γερμανοί και Αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», πρόσθεσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διευκρινίζοντας πως κανένας Γερμανός στρατιώτης δεν τραυματίσθηκε.

Άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί σε συχνά αδιευκρίνιστες συνθήκες γύρω από το αεροδρόμιο, όπου συνεχίζονται οι επίπονες επιχειρήσεις εκκένωσης. Μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν, ο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα σε μια παράταση της αμερικανικής παρουσίας εκεί μετά το τέλος Αυγούστου.

«Διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα σε εμάς και το στρατό σχετικά με την παράταση. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να παρατείνουμε, αλλά θα υπάρξουν συνομιλίες, υποθέτω, για το πώς προχωρεί η διαδικασία» της εκκένωσης, δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος.


Ταλιμπάν: Οι ξένες δυνάμεις δεν έχουν ζητήσει παράταση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην Καμπούλ πέρα από τις 31 Αυγούστου, όποτε λήγει η σχετική πορθεσμία άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε συνέντευτξή του το βράδυ της Κυριακής, ο Τζο Μπάιντεν άφησε ένα παράθυρο για παράταση της προθεσμίας είπε: «Θα υπάρξουν συζητήσεις, υποθέτω».

«Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα κάνει αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Εν μέσω των σκηνών χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επίκεντρο της δραματικής προσπάθειας χιλιάδων Αφγανών να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρατείνει πέραν της 31ης Αυγούστου τη στρατιωτική της παρουσία προκειμένου να ομαλοποιηθεί κατά το δυνατόν η επιχείρηση εκκένωσης.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η απομάκρυνση χιλιάδων από την Καμπούλ θα είναι σκληρή και οδυνηρή», τονίζοντας ότι πολλά μπορούν να πάνε λάθος. Θα ήταν έτσι «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της G7 την Τρίτη

Εν μέσω της χαοτικής επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών συγκαλείται εκτάκτως την προσεχή Τρίτη Σύνοδος Κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα, Κυριακή, από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μία ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους [που επιτεύχθηκαν] τα 20 τελευταία χρόνια» αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ