ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - CNNi: Οι Ταλιμπάν «μοιράζουν» θανατικές ποινές σε συνεργάτες των ΗΠΑ

Αφγανιστάν - CNNi: Οι Ταλιμπάν «μοιράζουν» θανατικές ποινές σε συνεργάτες των ΗΠΑ
AP Photo/Rahmat Gul

Το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν και τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις και τώρα προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από τη χώρα καταδεικνύει η καταδίκη σε θάνατο του αδελφού ενός Αφγανού μεταφραστή που εργάστηκε για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με επιστολές που περιήλθαν στην κατοχή του CNNi και τις οποίες παρουσιάζει.

Ο αδελφός του καταδικασθέντος στη θανατική ποινή από τους Ταλιμπάν υπηρέτησε ως διερμηνέας στα αμερικανικά στρατεύματα.

Πρώην στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τόσο τη συνεργασία του διερμηνέα με τον αμερικανικό στρατό, όσο και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αδελφός του.

Η θανατική καταδίκη ήλθε με την κατηγορία ότι ο Αφγανός βοήθησε τον αμερικανικό στρατό και παρείχε ασφάλεια στον αδελφό του.

Και οι επιστολές, όπου «υπογράφεται» η τύχη του, είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι Ταλιμπάν απειλούν άμεσα τόσο Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

«Έχετε κατηγορηθεί ότι βοηθήσατε τους Αμερικανούς» αναφέρουν οι Ταλιμπάν στην πρώτη από τις τρεις επιστολές προς τον Αφγανό, προσθέτοντας: «Κατηγορείστε επίσης ότι παρέχετε ασφάλεια στον αδελφό σας, ο οποίος ήταν διερμηνέας».

Η πρώτη επιστολή των Ταλιμπάν, η οποία είναι χειρόγραφη, διατάζει τον άνδρα να προσέλθει σε ακρόαση. Η δεύτερη, εξίσου χειρόγραφη επιστολή, είναι μία ειδοποίηση της μη εφάνισής του στην ακρόαση.

Στην τρίτη επιστολή, η οποία είναι δακτυλογραφημένη, οι Ταλιμπάν ειδοποιούν τον άνδρα ότι επειδή αγνόησε τις προηγούμενες προειδοποιήσεις για να σταματήσει «η υποτέλειά του στους εισβολείς σταυροφόρους», καθώς και την κλήτευση να παρουσιαστεί για ακρόαση, κρίθηκε «ένοχος ερήμην» και θα καταδικαστεί σε θάνατο.

Οι επιστολές εστάλησαν από τους Ταλιμπάν προς τον αδελφό του διερμηνέα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό που συνεργάστηκε με τον διερμηνέα.

Το CNNi δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία των Αφγανών για λόγους ασφαλείας υπό το φως των απειλών που αντιμετωπίζουν. Οι επιστολές, που είναι γραμμένες στα Παστού και μεταφράστηκαν στα αγγλικά για το CNNi, φέρουν σφραγίδες που ταιριάζουν με αυτές αρχειακού υλικού επιστολών των Ταλιμπάν.

«Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις είναι τελεσίδικες και δεν θα έχετε δικαίωμα αντίρρησης. Επιλέξατε αυτόν τον δρόμο για τον εαυτό σας και ο θάνατός σας είναι επικείμενος [sic], Θεού θέλοντος» αναφέρει η τρίτη επιστολή.

Οι επιστολές σαφώς αντικρούουν τις διαβεβαιώσεις που παρείχε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ισλαμιστές επιχειρούν να παρουσιάσουν μία πιο μετριοπαθή εικόνα προς τον έξω κόσμο.

«Κανείς δεν θα πάθει κακό στο Αφγανιστάν. Φυσικά, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ μας τώρα και πριν από 20 χρόνια» δήλωνε ο Μουτζαχίντ...

Όμως, για τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ οι διαβεβαιώσεις αποτελούν «κενό γράμμα», και οι επιστολές μαζί με τις δεκάδες αναφορές για Ταλιμπάν που ζητούν εκδίκηση, εξηγούν γιατί επιχειρούν μαζικά να διαφύγουν από την επιστροφή στα χέρια του βάναυσου, καταπιεστικού καθεστώτος.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεχθεί έντονη πίεση για να απομακρύνει όχι μόνο τους αιτούντες ειδικής βίζα μετανάστευσης, αλλά και άλλους ευάλωτους Αφγανούς που φοβούνται για τη ζωή τους.

Οι επιστολές που περιήλθαν στην κατοχή του CNNi και η αγγλική μετάφραση

Taliban issue death sentence for brother of Afghan translator who helped US troops, according to letters obtained by CNN - By Brianna Keilar and Veronica Stracqualursi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ