ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν εξετάζει η κυβέρνηση

Βρετανία: Να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν εξετάζει η κυβέρνηση
AP Photo/Alberto Pezzali

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συζητήσει προτάσεις που προβλέπουν να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν και να επιβάλλονται ποινές κάθειρξης ως και δέκα ετών σε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου εάν αποδεικνύεται πως επισκέφθηκαν την ασιατική χώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενταχθούν σε «ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα».

«Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτό το στάδιο για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις επιλογές», εξήγησε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα «The Telegraph» χθες, Δευτέρα.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph.

Η είδηση καταγράφεται μία εβδομάδα και κάτι μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση των Ταλιμπάν.

Ο βρετανικός στρατός παρέτεινε την προθεσμία –που εκπνέει σήμερα– για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης που διεξάγει η RAF ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, κατά το ρεπορτάζ των Times.

Εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από πολλαπλές κατευθύνσεις να παρατείνουν πέραν της 31ης Αυγούστου τη στρατιωτική παρουσία τους στο Αφγανιστάν προκειμένου να ομαλοποιηθεί κατά το δυνατόν η χαοτική επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων υπηκόων και Αφγανών πολιτών συγκαλείται εκτάκτως σήμερα Σύνοδος Κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο πλαίσιο της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης, έχουν αναπτυχθεί στην Καμπούλ πάνω από 1.000 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Βρετανία, κατά πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον, θα πιέσει στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν.Πάντως θεωρείται απίθανη η άμεση υιοθέτηση κυρώσεων από την G7, την οποία συγκροτούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ