ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Σύνοδος της G7 με το βλέμμα στην απόφαση Μπάιντεν για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης

Αφγανιστάν: Σύνοδος της G7 με το βλέμμα στην απόφαση Μπάιντεν για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης
Η παράταση της προθεσμίας αποχώρησης των συμμάχων από το Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου κρίνεται απαραίτητη για την ταυτοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων Αφγανών πολιτών, τους οποίους θέλουν να απομακρύνουν. Airman Edgar Grimaldo/U.S. Air Force via AP

Εντός των επομένων 24 ωρών αναμένεται να αποφασίσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εάν και πόσο θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την ώρα που εντέινονται οι πιέσεις από τους συμμάχους των ΗΠΑ να δοθεί παράταση.

Μεταξύ των ξένων ηγετών που πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης μιας διαδικτυακής συνάντησης που θα έχουν σήμερα, Τρίτη, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στο Αφγανιστάν

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη κι αν συμφωνηθεί μία παράταση, η Δύση θα χρειαστεί επίσης την έγκριση των τζιχαντιστών Ταλιμπάν, την ώρα που οι ίδιοι απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, με δήλωση αξιωματούχου τους στο Reuters, διευκρίνιζαν χτες ότι τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Τζέιμς Χίπεϊ, ο Βρετανός υπουργός ενόπλων δυνάμεων, είπε πως η χώρα του πιέζει να παραταθεί η προθεσμία πέραν της 31ης Αυγούστου μετά την ταυτοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων Αφγανών πολιτών, τους οποίους θέλει να απομακρύνει.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στησύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα», είπε ο κ. Σιφ.

Έκτατκη συνεδρίαση των πρέσβεων της ΕΕ

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σλοβενία, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε χθες, Δευτέρα, να συγκληθεί εκτάκτως την Πέμπτη συνεδρίαση σε επίπεδο πρέσβεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Σκοπός της συνεδρίασης θα είναι να εξεταστεί «η αντίδραση της ΕΕ στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν», ιδίως «από τη σκοπιά των εσωτερικών υποθέσεων», πιο συγκεκριμένα «του πιθανού αντίκτυπού τους στη μετανάστευση», στη «συνεργασία ως προς τη μετανάστευση» και «τη βοήθεια προς γειτονικές χώρες-κλειδιά», καθώς και «ζητήματα ασφαλείας που συνδέονται» με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Αναμένεται επίσης να συγκληθούν εκτάκτως τα συμβούλια Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σύντομα για το προσφυγικό, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ