ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ινδονησία: 842 θάνατοι και 9.604 κρούσματα σε ένα 24ωρο - Xαλαρώνουν τα μέτρα

Κορωνοϊός - Ινδονησία: 842 θάνατοι και 9.604 κρούσματα σε ένα 24ωρο - Xαλαρώνουν τα μέτρα
AP Photo

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 842 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 1.030 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 9.604 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τα μέσα του Ιουνίου που οι θάνατοι σε ημερήσια βάση έπεσαν κάτω από το όριο των χιλίων και ο αριθμός των κρουσμάτων κάτω από το όριο των δέκα χιλιάδων ημερησίως.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 127.214 νεκρούς επί συνόλου 3.989.060 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και χώροι λατρείας σε τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο επιχειρηματολόγησε ότι τα κρούσματα μειώνονται και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξήθηκε, ειδικά στην Τζακάρτα.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Ινδονησία, την τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με περίπου 270 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 57,77 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 32,04 εκατ. τη δεύτερη (ή περίπου το 11% του πληθυσμού). Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμβολιαστούν 208 εκατ. πολίτες για να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία.

Από σήμερα Τρίτη, τα εστιατόρια θα μπορούν να υποδέχονται πελάτες ως το 25% της χωρητικότητάς τους και τα εμπορικά κέντρα το 50%, ανέφερε ο κ. Ουιντόντο, τονίζοντας πως «από τη 15η Ιουλίου, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 78%» και το ποσοστό όσων αναρρώνουν «είναι υψηλότερο από αυτόν των νέων κρουσμάτων».

Ωστόσο, αν και τα κρούσματα μειώνονται στην Τζακάρτα και τμήματα της Ιάβας, η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα προκαλεί έξαρση των κρουσμάτων σε τμήματα του αρχιπελάγους. Οι αρχές θα επανεξετάζουν τα περιοριστικά μέτρα μεταβλητής γεωμετρίας που εφαρμόζουν ανά δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ