ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Το Βέλγιο με την επιχείρηση «Red Kite» απομάκρυνε από την Καμπούλ 480 άτομα

Αφγανιστάν: Το Βέλγιο με την επιχείρηση «Red Kite» απομάκρυνε από την Καμπούλ 480 άτομα
AP/Olivier Matthys

Συνολικά 480 άτομα, που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν, έφτασαν την Δευτέρα και την Τρίτη στο Βέλγιο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Red Kite.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στο βελγικό Τύπο, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου προσγειώθηκαν με δύο πτήσεις από το Ισλαμαμπάντ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μελσμπρεεκ στο Βέλγιο, 222 άτομα (63 Βέλγοι και 158 Αφγανοί), ενώ το πρωί της Τρίτης μια τρίτη πτήση προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες με 258 επιβάτες.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική μονάδα όπου ελέγχθηκαν από τις βελγικές υπηρεσίες οι ταυτότητες και τα έγγραφά τους και υποβλήθηκαν σε τεστ covid.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγικού υπουργείου Εξωτερικών, οι 45 Αφγανοί απομακρύνθηκαν από τη χώρα τους επειδή κινδύνευαν από την απειλή των Ταλιμπάν λόγω των προηγούμενων δραστηριοτήτων τους ή του συγκεκριμένου προφίλ τους.

Πρόκειται συγκεκριμένα για άτομα που εργάστηκαν για το βελγικό στρατό και μέλη των οικογενειών τους, άτομα που εργάστηκαν για το αφγανικό ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οικογένειές τους και για έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι και ένας 14χρονος Αφγανός που ταξίδευε μόνος του και δεν έχει κανένα δεσμό με το Βέλγιο, όπως αποδείχθηκε μετά τους ελέγχους. Το δεκατετράχρονο αγόρι βρίσκεται σε κέντρο υποδοχής για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Όσοι Αφγανοί δεν έχουν άδεια παραμονής στο Βέλγιο, ξεκίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Χθες το βράδυ, η υπουργός 'Αμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ δήλωσε ότι θα σταλούν στην Καμπούλ και στο Ισλαμαμπάντ επιπλέον 100 Βέλγοι στρατιώτες για να βοηθήσουν στην διαδικασία εκκένωσης πολιτών.

«Η αύξηση του αριθμού των στρατιωτών επιτρέπει επίσης εναλλαγές προσωπικού και σε αυτό το πλαίσιο στέλνουμε επιπλέον στρατιώτες. Διότι εάν η κατάσταση εξελιχθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε επιτόπου», δήλωσε η υπουργός 'Αμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Σοφί Βιλμέζ ανακοίνωσε ότι εστάλη στο Ισλαμαμπάντ και μια άλλη ομάδα προξενικών υπαλλήλων του Βελγικού ΥΠΕΞ για να βοηθήσει στον έλεγχο των ατόμων που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ