ΚΟΣΜΟΣ

Bόρεια Μακεδονία: Εκδίδονται ταυτότητες με το νέο συνταγματικό όνομα

Bόρεια Μακεδονία: Εκδίδονται ταυτότητες με το νέο συνταγματικό όνομα
AP Photo / Boris Grdanoski

Ξεκίνησε από χθες η έκδοση των πρώτων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, με το νέο συνταγματικό όνομα.

Στις ταυτότητες αυτές με το νέο συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republic of North Macedonia) αναγράφεται και η ιθαγένεια ως: Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Macedonian / Citizen of the Republic of North Macedonia), στην επίσημη γλώσσα (σλαβική) και στην αγγλική γλώσσα.

Όσον αφορά στους αλβανικής καταγωγής πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τα στοιχεία τους στα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα αναγράφονται αυτεπάγγελτα και στην αλβανική γλώσσα, ενώ για τους πολίτες που προέρχονται από τις μικρότερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα, κατόπιν αιτήματός τους, τα στοιχεία τους θα αναγράφονται και στη γλώσσα και γραφή που χρησιμοποιούν.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας έγινε με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με σχετικό νόμο, καθώς ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης είχε καταθέσει περίπου 1.500 τροπολογίες στο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κυβέρνηση, μπλοκάροντας στην ουσία την ψήφιση του από τη Βουλή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE εξέφρασε ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με νόμο είναι αντισυνταγματική.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι ο υφιστάμενος Νόμος για τη χρήση των Γλωσσών στη χώρα αποτελεί επαρκή βάση για την έκδοση κανονιστικής πράξης από τη μεριά της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες ταυτότητες και ως εκ τούτου, όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία παραβίαση του Συντάγματος.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα προχώρησε και στην έκδοση νέων διαβατηρίων στα οποία επίσης αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας.

«Η έκδοση των νέων διαβατηρίων θα αρχίσει τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το πρώτο πράγμα που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας θα είναι να είμαι ο πρώτος που θα αιτηθεί το πρώτο διαβατήριο... πρόκειται για ακόμη μια εκπλήρωση υποχρέωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους μας» ανέφερε τότε για την έκδοση των νέων διαβατηρίων ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «TV 21».

Η έκδοση δελτίων αστυνομικής ταυτότητας και διαβατηρίων με τη νέα ονομασία της χώρας αποτελεί υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ