ΚΟΣΜΟΣ

Η G7 πιέζει τους Ταλιμπάν για ασφαλή διέλευση Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου

Η G7 πιέζει τους Ταλιμπάν για ασφαλή διέλευση Αφγανών και μετά τις 31 Αυγούστου
AP Photo/Alastair Grant

Ενώπιον της άρνησης του Τζο Μπάιντεν να παρατείνει παρά τις πιέσεις την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να πιέσουν τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν «ασφαλή διέλευση» για όσους Αφγανούς επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν επί ενός «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, με πρωταρχική προτεραιότητα να διασφαλιστεί η απομάκρυνση Αφγανών και μετά τα τέλη Αυγούστου.

«Η υπ' αριθμόν ένα προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής της ημερομηνίας» επισήμανε.

«Κάποιοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι από αυτους ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική οικονομική, διπλωματική και πολιτική επιρροή» συνέχισε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «τεράστια επιρροή» που θα μπορούσε να ασκήσει η G7 στους Ταλιμπάν περιλαμβάνει και την παρακράτηση σημαντικών κεφαλαίων.

Ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν οι άλλοι ηγέτες της G7 εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε την κριση και την άρνησή του να παρατείνει την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στη Βρετανία για την αποτυχία να πειστεί ο Αμερικανός πρόεδρος να παρατείνει την απόσυρση των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το BBC.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι η φάση της εκκένωσης είναι στην πραγματικότητα [...] μια πολύ σημαντική επιτυχία του στρατού. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να απεγκλωβίσουμε χιλιάδες ακόμη. Αλλά η κατάσταση στο αεροδρόμιο δεν καλυτερεύει. Είναι οδυνηρές οι στιγμές για εκείνους που προσπαθούν να φύγουν» ανέφερε.

Από πλευράς της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε κατόπιν της συνόδου της G7 ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Η ίδια ανέφερε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

«Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας» ανέφερε την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική» επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο της G7, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε ότι με την νέα κατάσταση που προέκυψε στο Αφγανιστάν πρέπει να ασχοληθεί μια έκτακτη σύνοδος του G20, και ότι στην όλη διαδικασία είναι χρήσιμο να πάρουν μέρος χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παράλληλα, η Ιταλία τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων αποχώρησης των δυτικών χωρών από το Αφγανιστάν εντός της 31ης Αυγούστου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί κανείς να συνεχίσει να εισέρχεται με ασφάλεια στην χώρα και ότι θα παραμείνουν στην Καμπούλ, όπως και στις υπόλοιπες αφγανικές πόλεις, οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί.

Η Ιταλία ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ποσά με τα οποία είχε προβλεφθεί να στηριχθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις επί προεδρίας του Άσραφ Γάνι, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό.

Από γαλλικής πλευράς, αξιωματούχος της προεδρίας δήλωσε μετά τη σύνοδο, στην οποία μετείχε ο Εμανουέλ Μακρόν, ότι η G7 έθεσε ως προτεραιότητα να σπάσουν οι Ταλιμπάν κάθε δεσμό με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και ότι πρέπει να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν είναι στο χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου της G7

Οι Ταλιμπάν «θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία» και της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, κυρίως των γυναικών», δηλώνουν οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας απηύθυναν έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» και υπογράμμισαν ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει «ποτέ να ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων» χωρών.

«Συνεχίζουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, όπου κι αν βρίσκεται» αναφέρουν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, στην οποία μετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Παρότι θεωρούν ότι «άμεση προτεραιότητά» τους είναι η απομάκρυνση των συμπατριωτών τους και των Αφγανών που εργάστηκαν για τις κυβερνήσεις τους, οι ηγέτες των επτά χωρών ζήτησαν από «οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία» και της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, κυρίως των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων».

«Θα κρίνουμε τις αφγανικές πλευρές από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους», δήλωσαν οι ηγέτες, τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν θα είναι υπόλογοι για τις ενέργειές τους όσον αφορά την πρόληψη της τρομοκρατίας και όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως εκείνα των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων.

«Η νομιμότητα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από την προσέγγιση που υιοθετεί εφεξής για τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της» υπογραμμίζουν.

Η G7 ζήτησε μεταξύ άλλων οι Ταλιμπάν να «εργαστούν καλή τη πίστει» για τη συγκρότηση μιας «αντιπροσωπευτικής και χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνησης» με «σημαντική συμμετοχή γυναικών και μειονοτικών ομάδων».

Σαρλ Μισέλ: Το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο χρειαστεί

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη της συνόδου της G7.

Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι η ΕΕ, όπως και αρκετοί ηγέτες, εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μία ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η Ένωση θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ» διαμήνυσε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν δε σημαίνει ότι σταματά και η δέσμευση της ΕΕ να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου.

Φον ντερ Λάιεν: Ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε από πλευράς της η ρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021.

Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Παράλληλα, η ίδια ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ