ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ιταλία: Πάνω από 6.000 κρούσματα σε μια ημέρα - Αυξήθηκαν και οι νεκροί

Κορωνοϊός – Ιταλία: Πάνω από 6.000 κρούσματα σε μια ημέρα - Αυξήθηκαν και οι νεκροί
AP Photo/Antonio Calanni

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις μέσα σε 24 ώρες υπέκυψαν 60 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 44 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε σε 6.076, από 4.168 μία ημέρα νωρίτερα, επί συνόλου 266.246 τεστ.

Με 128.855 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε στη χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι χθες, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 2ο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και τον 8ο βαρύτερο στον κόσμο. Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 4,49 εκατ. μολύνσεις ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξήθηκε σε 4.036 χθες, έναντι 3.928 μία ημέρα νωρίτερα.

Στις ΜΕΘ έγιναν 46 εισαγωγές ασθενών, από 45 την προηγουμένη. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 504, από 485 μια ημέρα νωρίτερα.

Παράλληλα, μειώθηκε κατά 50% η χορήγηση εμβολίων κατά του κορωνοϊού τον Αύγουστο στην Ιταλία, με την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να εξετάζει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλη την δημόσια διοίκηση εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Ερευνών Gimbe, από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα κατά μέσο όρο στην Ιταλία χορηγήθηκαν 250.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού την ημέρα. Καταγράφηκε, δηλαδή, σημαντική μείωση, αφού τον Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 500.000 δόσεις ημερησίως.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών δείχνουν ότι το 33% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, μέχρι τώρα δεν έχει λάβει ούτε την πρώτη δόση των σκευασμάτων κατά της Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι ο έκτακτος επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 80% των κατοίκων της χώρας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, αν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ο ρυθμός της χορήγησης εμβολίων δεν αυξηθεί, είναι πιθανό να ληφθούν νέα μέτρα, που να συμπεριλαμβάνουν και την επέκταση της υποχρέωσης εμβολιασμού στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης Ντράγκι, ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa:

«Αν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν πετύχουμε τον στόχο μας για ποσοστό εμβολιασμένων 80%, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας υποχρεωτικής μορφής χορήγησης των σκευασμάτων κατά της Covid».

Έως τώρα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ιταλία έχει αποφασιστεί μόνον για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία και ιατρεία, όπως και για τους δασκάλους, καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ