ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η Ρωσία στέλνει τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη

Αφγανιστάν: Η Ρωσία στέλνει τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη
Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οργανώνει επιχείρηση εκκένωσης 500 και πλέον ανθρώπων από το Αφγανιστάν, κατά διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να παραλάβουν 500 ανθρώπους — πολίτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν (σ.σ. πρόκειται για τις χώρες μέλη της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας), καθώς και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μεταγωγικά αναμένουν διαταγές στο Ουλιάνοφσκ.

Σε κάθε αεροσκάφος επιβαίνει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι διαθέσιμος εξοπλισμός για να προσφερθεί φροντίδα σε τραυματίες εάν απαιτηθεί.

Δεν παρατείνει ο Μπάιντεν την απόσυρση των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα εμμένει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην τήρηση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, βάσει απόφασης που ελήφθη σε συντονισμό με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπως γνωστοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την κατάσταση ασφαλείας και τους κινδύνους για τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ ζητήθηκε εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου να καταρτιστούν από το Πεντάγωνο σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κρίνει σε μετέπειτα ημερομηνία ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο διάστημα, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη σημερινή διάσκεψη με τους ηγέτες της G7, δήλωσε ότι υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» στην παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, επικαλούμενος μια απειλή από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι κάθε ημέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε επιπλέον κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K (σ.σ. παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Προηγήθηκε τη Δευτέρα σύσταση του αμερικανικού Πενταγώνου για τη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, επέμεινε επίσης κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πως «δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της αποστολής», και ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει στο προκαθορισμένο πλαίσιο.

Στην παρούσα φάση βρίσκονται 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ