Κορωνοϊός: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται εντός εξαμήνου
Η προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, που προσφέρουν δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και των Οξφόρδης/AstraZeneca, αρχίζει να μειώνεται εντός εξαμήνου, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενισχυτικών δόσεων, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία.
Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer επιτρέπει να αποφευχθεί η μόλυνση από την Covid-19 σε ποσοστό 88%, όμως αυτή η προστασία πέφτει στο 74% έπειτα από πέντε με έξι μήνες, όπως έδειξε μια ανάλυση δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία ZOE για τις ανάγκες της έρευνάς της.
Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 77% σε 67% έπειτα από τέσσερις με πέντε μήνες.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ.
Προηγούμενη ανάλυση δεδομένων εκτιμούσε ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.
Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, η προστασία μπορεί να πέσει κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους μέχρι τον χειμώνα, λέει ο κυριότερος ερευνητής της μελέτης ZOE COVID, ο Τιμ Σπέκτορ.
«Φέρνει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα για την ανάληψη κάποιας δράσης. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την προστασία να μειώνεται σταδιακά ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και η πιθανότητα μόλυνσης επίσης εξακολουθεί να είναι μεγάλη», δήλωσε ο Σπέκτορ στην τηλεόραση του BBC.
Η Βρετανία αρχίζει να σχεδιάζει μια εκστρατεία χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 για αργότερα μέσα στον χρόνο έπειτα από τις δηλώσεις διακεκριμένων συμβούλων για τους εμβολιασμούς ότι από τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους.
Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά από πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο - Άτομο εξουδετερώθηκε
23:22
Artemis II: Η NASA δημοσίευσε... 12.000 ακόμη φωτογραφίες από την αποστολή στη Σελήνη (pics)
23:19
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ: ΗΠΑ και Ιράν πλησιάζουν επικίνδυνα στην αναζωπύρωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στο Ορμούζ
23:10
Σκιάθος: Συνελήφθη 68χρονος που παρέλαβε αποσκευές με 13 κιλά κάνναβης από σκάφος
23:00