ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται εντός εξαμήνου

Κορωνοϊός: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται εντός εξαμήνου
AP Photo/Frank Augstein

Η προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, που προσφέρουν δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και των Οξφόρδης/AstraZeneca, αρχίζει να μειώνεται εντός εξαμήνου, γεγονός που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενισχυτικών δόσεων, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο της Pfizer επιτρέπει να αποφευχθεί η μόλυνση από την Covid-19 σε ποσοστό 88%, όμως αυτή η προστασία πέφτει στο 74% έπειτα από πέντε με έξι μήνες, όπως έδειξε μια ανάλυση δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία ZOE για τις ανάγκες της έρευνάς της.

Ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca η αποτελεσματικότητα μειώθηκε από 77% σε 67% έπειτα από τέσσερις με πέντε μήνες.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ.

Προηγούμενη ανάλυση δεδομένων εκτιμούσε ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, η προστασία μπορεί να πέσει κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους μέχρι τον χειμώνα, λέει ο κυριότερος ερευνητής της μελέτης ZOE COVID, ο Τιμ Σπέκτορ.

«Φέρνει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα για την ανάληψη κάποιας δράσης. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την προστασία να μειώνεται σταδιακά ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και η πιθανότητα μόλυνσης επίσης εξακολουθεί να είναι μεγάλη», δήλωσε ο Σπέκτορ στην τηλεόραση του BBC.

Η Βρετανία αρχίζει να σχεδιάζει μια εκστρατεία χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 για αργότερα μέσα στον χρόνο έπειτα από τις δηλώσεις διακεκριμένων συμβούλων για τους εμβολιασμούς ότι από τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ