ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - «Επιχείρηση» Κιβωτός: Αερογέφυρα για 200 γάτες και σκύλους προς τη Βρετανία

Αφγανιστάν - «Επιχείρηση» Κιβωτός: Αερογέφυρα για 200 γάτες και σκύλους προς τη Βρετανία
Εξήντα γάτες και 160 σκύλοι του καταφυγίου Nowzad θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν Facebook @ Nowzad

Στην απομάκρυνση από το Αφγανιστάν Βρετανού πρώην πεζοναύτη, των Αφγανών συνεργατών του και 200 γάτων και σκύλων που φιλοξενούσε στο καταφύγιο ζώων που διατηρούσε στη χώρα πρόκειται να συνδράμει η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η αεροπορική απομάκρυνση των ζώων που φρόντιζε στο καταφύγιο Nowzad ο πρώην πεζοναύτης Πολ «Πεν» Φάρδινγκ.

Ιδιωτικό αεροπλάνο που ναυλώθηκε κατόπιν δωρεών τελεί αναμονή για την απομάκρυνση του πεζοναύτη, 200 Αφγανών υπαλλήλων του και των οικογενειών τους, καθώς και των τετράποδων -140 σκύλοι και 60 γάτες- του καταφυγίου Nowzad.

«Αν φτάσει με τα ζώα του, θα βρούμε μια θέση για το αεροπλάνο του [σ.σ. για να απογειωθεί]» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ο οποίος είχε νωρίτερα διαψεύσει ότι η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε την πτήση.

Ενόσω χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί επιχειρούν να διαφύγουν από τη χώρα αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, το εν λόγω θέμα συζητείται εδώ και ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, απόδειξη της υπέρμετρης αγάπης των κατοίκων του για τα ζώα.

Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας είχε εντούτοις δηλώσει πως δεν πρόκειται «να δοθεί προτεραιότητα στα ζώα σε βάρος των απελπισμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών που χτυπουν την πόρτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ