ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποχωρεί ο στρατός από το Αφγανιστάν - Διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο

Τουρκία: Αποχωρεί ο στρατός από το Αφγανιστάν - Διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο
Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την απόσυρση από το Αφγανιστάν, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, επιμένοντας εντούτοις στη στρατιωτική αποχώρησή της έως την 31η Αυγούστου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει επί μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί την ασφάλεια του αερολιμένα κατόπιν της αποχώρησης των ΗΠΑ, και σχετικές συζητήσεις έχουν λάβει χώρα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, νωρίτερα, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επέμεναν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 31ης Αυγούστου

Στο πλαίσιο της δραματικής επιχείρησης εκκένωσης, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας σε ακόλουθη ανάρτησή του στο Twitter πως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και πολύτιμο εταίρο στην περιοχή.

Αναφορικά με το υπό όρους αίτημα του ισλαμιστικού κινήματος προς την Άγκυρα για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, αυτό αφήνει την τουρκική κυβέρνηση ενώπιον μίας δύσκολης απόφασης για το αν θα αποδεχθεί ένα επικίνδυνο έργο, δήλωνε νωρίτερα Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Reuters.

Η Τουρκία μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και διατηρεί εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αποσυρθούν ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει παρουσία στο αεροδρόμιο αν της ζητηθεί. Όταν οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσέφερε υλικοτεχνική συνδρομή και βοήθεια ως προς τη διατήρηση της ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν ένα αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ» δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα των Ταλιμπάν να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα θα περιπλέξει κάθε πιθανή αποστολή.

«Η θωράκιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μία επικίνδυνη δουλειά» είπε ο ίδιος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη και, εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί, κατά τον ίδιο αξιωματούχο.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν η Άγκυρα θα συμφωνούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια στην περίπτωση που τα στρατεύματά της δεν έχουν παρουσία εκεί για να παράσχουν ασφάλεια.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως την 31η Αυγούστου, προθεσμία αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τερματισμού της 20ετούς στρατιωτική τους ανάμειξης στη χώρα.

Το να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο μετά την παράδοση του ελέγχου από τις ξένες δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο ώστε το Αφγανιστάν να παραμείνει συνδεδεμένο με τον κόσμο, αλλά και για τη διατήρηση των παροχής προμηθειών και των επιχειρήσεων βοήθειας.

«Θα είναι μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπιστική δράση στο Αφγανιστάν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Μέρι-Έλεν Μακ Γκόαρτρι, διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

«Καλές σχέσεις»

Η Άγκυρα έχει εξάρει τις μετριοπαθείς -όπως τις έχει χαρακτηρίσει- δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και είπε ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου», είπε ο Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι συντονίζονται με περιφερειακούς εταίρους, καθώς και με τους Ταλιμπάν, για τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει ένα κάποιο είδος σχέσης με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για αυτό ακριβώς το θέμα. Έχουν αφήσει να εννοηθεί σε εμάς ξεκάθαρα ότι επιδιώκουν να έχουν ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ