ΚΟΣΜΟΣ

Johnson & Johnson: Δραστική αύξηση αντισωμάτων με δεύτερη δόση του εμβολίου

Johnson & Johnson: Δραστική αύξηση αντισωμάτων με δεύτερη δόση του εμβολίου
AP/Wilfredo Lee

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρία Johnson & Johnson την Τετάρτη, μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της αυξάνει δραστικά τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, η Johnson & Johnson θα υποβάλει τα δεδομένα στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (FDA) η οποία αξιολογεί παρόμοιες μελέτες από την Pfizer και τη Moderna.

Εάν υπάρξει σχετική έγκριση, η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να χορηγήσει ενισχυτικά εμβόλια οκτώ μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού σύμφωνα με τους New York Times.

Σημειώνεται το εμβόλιο Johnson & Johnson απουσίαζε από το αρχικό σχέδιο ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αλλά με τα νέα δεδομένα, η εταιρεία ελπίζει να είναι μέρος της αρχικής διανομής πρόσθετων λήψεων, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ήδη από τον Σεπτέμβριο.

«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας μια πιθανή στρατηγική για το εμβόλιο Johnson & Johnson κατά της Covid-19, ενισχύοντας οκτώ μήνες ή περισσότερο μετά τον πρωτογενή εμβολιασμό μιας δόσης», δήλωσε ο Δρ. Ματάι Μάμεν, παγκόσμιος επικεφαλής της Janssen Research & Development στην Johnson & Johnson.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο, το F.D.A. έδωσε άδεια έκτακτης ανάγκης στην Johnson & Johnson για το εμβόλιο μιας δόσης. Μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο φθινόπωρο και τον χειμώνα έδειξε ότι μία μόνο δόση είχε 72% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του συμπτωματικού Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ. Στη δοκιμή, κανένας από τους εμβολιασμένους εθελοντές δεν νοσηλεύτηκε ή πέθανε.

Σημειώνεται πως η Johnson & Johnson πραγματοποίησε την κλινική της δοκιμή προτού η παραλλαγή Δέλτα γίνει ευρέως διαδεδομένη, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα πόσο καλά ανταποκρίθηκε το εμβόλιο ενάντια στην εξαιρετικά μεταδοτική μορφή του ιού.

Αλλά σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, ερευνητές από τη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι μια δόση του εμβολίου Johnson & Johnson ήταν έως και 95% αποτελεσματική στην παραλλαγή Δέλτα και μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 71%.

Στη νέα της μελέτη, η Johnson & Johnson παρακολούθησε 17 εθελοντές από την περσινή κλινική δοκιμή. Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, το επίπεδο των αντισωμάτων τους είχε αλλάξει ελάχιστα.

Αυτό είναι διαφορετικό από το μοτίβο που παρατηρείται με τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech. Αυτά τα εμβόλια αρχικά παράγουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, αλλά τα επίπεδα τους στη συνέχεια μειώνονται για αρκετούς μήνες.

Όταν οι εθελοντές στη δοκιμή Johnson & Johnson έλαβαν ενισχυτική δόση εμβολίου σε έξι μήνες, τα αντισώματα τους κατά του κορωνοϊού αυξήθηκαν εννέα φορές περισσότερο από ό, τι μετά την πρώτη δόση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ