ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Καμπούλ: Περισσότεροι από 100 νεκροί - Καμία παράταση στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου

Επίθεση στη Καμπούλ: Περισσότεροι από 100 νεκροί - Καμία παράταση στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου
AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι -ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί- σκόρπισαν τον θάνατο στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου συρρέουν επί μέρες χιλιάδες Αφγανοί επιχειρώντας να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν, με το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) να αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 13 αμερικανοί στρατιωτικοί -ανάμεσά τους 10 Πεζοναύτες- σκοτώθηκαν και 18 άλλοι τραυματίστηκαν. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.

«Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν», διαμήνυσε σε διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

Είπε ακόμη πως διέταξε τους επιτελείς του να λάβουν τα μέγιστα μέτρα για την προστασία των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν στην Καμπούλ και υποσχέθηκε ότι όσοι Αμερικανοί το επιθυμούν, θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε πως είναι η προθεσμία αποπεράτωσης της επιχείρησης.

«Δύο τζιχαντιστές που θεωρείται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος» πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στην πύλη Άμπι και κατόπιν «οπλισμένοι τζιχαντιστές του ΙΚ άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτικών», διευκρίνισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 28 μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης είναι ανάμεσα στα θύματα. «Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί», είπε το στέλεχος αυτό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος είπε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση

Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση του ISIS.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη δυτικός αξιωματικός, που βρίσκεται στο χώρο του αεροδρομίου της Καμπούλ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Οι ακραίοι των ακραίων τζιχαντιστών

Η επίθεση έξω από το αεροδρόμιο ακολούθησε τις προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμμαχων χωρών περί «άμεσης απειλής» τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν -εξ ου και οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.

Προσφιλείς στόχοι του ISIS-K είναι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, Αφγανοί πολιτικοί και υπουργεία, οι Ταλιμπάν, θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιίτες μουσουλμάνοι και οι Σιχ, δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και διεθνείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων αρωγής.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ