ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέδωσαν λίστα προσώπων στους Ταλιμπάν - Οργή στο Κογκρέσο

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέδωσαν λίστα προσώπων στους Ταλιμπάν - Οργή στο Κογκρέσο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Rahmat Gul

Μία λίστα με ονόματα αμερικανών πολιτών, προσώπων που έχουν λάβει την πράσινη κάρτα, αλλά και αφγανών συνεργατών παραδόθηκε στους Ταλιμπάν από αμερικανούς αξιωματούχους στην Καμπούλ, προκαλώντας οργή στα παρασκήνια, τόσο από μέλη του Κογκρέσου, όσο και από στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Politico.

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι η περιορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών με τους Ταλιμπάν «σώζει ζωές», ωστόσο οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τους Αφγανούς συμμάχους.

Την όλη κίνηση περιέγραψαν με λεπτομέρειες στο Politico τρεις αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, ενώ σχεδιάστηκε προκειμένου να επιταχυνθεί η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση συνθηκών χάους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, που ακολούθησε την είσοδο των Ταλιμπάν και την επικράτησή τους στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν βασίζεται στους Ταλιμπάν για την ασφάλεια της περιοχής έξω από το αεροδρόμιο.

Από την πτώση της Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, περίπου 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι από αυτούς, έπρεπε να περάσουν από αρκετά σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, η απόφαση να δοθούν συγκεκριμένα ονόματα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ένα ιστορικό αιματηρών δολοφονιών Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει οργή τόσο σε μέλη του Κογκρέσου, όσο και σε αξιωματικούς των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Βασικά, έβαλαν όλους αυτούς τους Αφγανούς σε μία λίστα θανάτου», δήλωσε ένας αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας, ο οποίος, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, μίλησε ανώνυμα για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. «Είναι απαίσιο και σοκαριστικό και σε κάνει να αισθάνεσαι ανήθικος».

Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ