ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν «καλούν» Κατάρ για τεχνική βοήθεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν «καλούν» Κατάρ για τεχνική βοήθεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Satellite Image ©2021 Maxar Technologies via AP

Οι Ταλιμπάν θα ζητήσουν από το Κατάρ τεχνική βοήθεια ώστε να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή, το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο ισλαμιστικό κίνημα.

Οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει ήδη τεχνική βοήθεια από την Τουρκία για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου -ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η διορία αυτή ισχύει και για τις τουρκικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, δύο αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία δεν θα βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, εκτός και αν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν να υπάρχει τουρκική ασφάλεια, μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημόσια ανέφερε σήμερα πως η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι όσοι Αφγανοί έχουν έγκυρα έγγραφα θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εκτός της χώρας στο μέλλον, προσπαθώντας να κατευνάσει τους φόβους ότι το κίνημα σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της μετακίνησης.

«Τα αφγανικά σύνορα θα είναι ανοιχτά και ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει οποτεδήποτε προς και από το Αφγανιστάν» δήλωσε ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής των Ταλιμπάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ