ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Τζόνσον: «Θα κινήσουμε γη και ουρανό» για να φύγουν όσοι έμειναν πίσω

Αφγανιστάν - Τζόνσον: «Θα κινήσουμε γη και ουρανό» για να φύγουν όσοι έμειναν πίσω
AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Ενόσω τερματίζεται η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει και μετά την 31η Αυγούστου ανθρώπους, οι οποίοι δικαιούνται να μετεγκατασταθούν αλλά οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν πλέον να τους απεγκλωβίσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Καθώς πλησιάζουμε στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης, θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα περάσουν [στο αεροδρόμιο], άνθρωποι που ίσως δικαιούνται [μετεγκατάσταση]. Αυτό που τους λέω είναι ότι θα κινήσουμε γη και ουρανό για να τους βοηθήσουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει, όπως είπε, ότι οι αρχές των Ταλιμπάν κατάλαβαν ότι ήταν αναγκαίο να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των Αφγανών που δικαιούνται να εγκατασταθούν σε χώρες της Δύσης, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

«Αν [οι Ταλιμπάν] θέλουν να έχουν κάποια σχέση μαζί μας, τότε η ασφαλής διέλευση αυτών των ανθρώπων είναι υψίστης σημασίας» τόνισε.

Τερματίζεται η βρετανική επιχείρηση

Η μία μετά την άλλη οι δυτικές χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν εντός των προσεχών ωρών τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης από το έδαφος του Αφγανιστάν και πλέον είναι δεδομένο πως χιλιάδες Αφγανοί θα μείνουν πίσω.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο των επιχειρήσεων εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Βρετανία δεν θα δεχθεί άλλους ανθρώπους στις επόμενες πτήσεις από την Καμπούλ, πέραν αυτών που βρίσκονταν ήδη μέσα στο αεροδρόμιο, καθώς ο στρατός έκλεισε το κέντρο διεκπεραίωσης και μπήκε στην τελική φάση της εκκένωσης.

Έως και 1.100 Αφγανοί με τα απαιτούμενα έγγραφα θα μείνουν πίσω, αναγνώρισε αξιωματούχος της διακυβέρνησης Τζόνσον σήμερα όπως μεταδίδει το BBC, ενώ στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν και 100 έως 150 Βρετανοί υπήκοοι, ορισμένοι εκ των οποίων κατόπιν επιθυμίας τους.

Η επιχείρηση θα τερματιστεί «σε μερικές ώρες» δήλωσε, μιλώντας στο Sky News, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, προσθέτοντας ότι «αισθανόμαστε βαθιά λύπη που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

«Τώρα θα διαχειριστούμε τις [περιπτώσεις] των ανθρώπων που φέραμε μαζί μας, τους περίπου 1.00 ανθρώπους στο εσωτερικό του αεροδρομίου, και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, όπου μπορούμε, αλλά στο σύνολό της η βασική επιχείρηση έχει τώρα τελειώσει και δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ώρες» ανέφερε.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς από τη χώρα, στη δεύτερη μεγαλύτερη αεροδιακομιδή που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την Αερογέφυρα του Βερολίνου του 1949, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε, παράλληλα, ο Μπεν Ουάλας.

Ο ίδιος ανέφερε, πάντως, ότι οι χθεσινές επιθέσεις δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο του κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel, κοντά στο αεροδρόμιο, έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

«Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία», σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ