ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Αυστραλία: Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων
Dan Himbrechts/AAP Image via AP

Η Αυστραλία σημείωσε αριθμό ρεκόρ 1.126 κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο εξάπλωσης των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των Αυστραλών έχει τεθεί υπό την εφαρμογή lockdown, καθώς αξιωματούχοι στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπέρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθέστερη της Αυστραλίας στην οποία βρίσκεται το Σίδνεϊ, ανέφερε 1.035 κρούσματα της COVID-19 τοπικής μετάδοσης, ξεπερνώντας τον αριθμό ρεκόρ των 1.029 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί την Πέμπτη.

Το νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων άρχισε στα μέσα Ιουνίου, με τον αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να είναι αυξανόμενος.

Παρά την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία, η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ελαφριά χαλάρωση των περιορισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όταν έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% των κατοίκων της πολιτείας, θα επιτρέπονται συναθροίσεις πέντε προσώπων σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι λιγότερα, διευκρίνισε.

Αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή για την ψυχική υγεία και ευημερία του πληθυσμού μας με το λιγότερο δυνατό ρίσκο», εξήγησε η κυρία Μπερετζίκλιαν.

Διαβεβαίωσε πως το σύστημα υγείας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πίεση που υφίσταται χάρη στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του, ενώ υποσχέθηκε πως «όλοι όσοι χρειάζονται βοήθεια θα λάβουν βοήθεια». Θύμισε ότι τα συστήματα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στα μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είχαν αυξηθεί στα 2.000 πέρυσι.

Τα νοσοκομεία Westmead και Blacktown, που εξυπηρετούν δυτικές συνοικίες του Σίδνεϊ, έστησαν σκηνές σε εξωτερικούς χώρους για να μπορέσουν να διαχειριστούν την αύξηση της ροής των ασθενών και για να αποφεύγονται καθυστερήσεις.

Οι αρχές αποφάσισαν να επεκταθεί το lockdown στην υπόλοιπη Νέα Νότια Ουαλία ως τη 10η Σεπτεμβρίου, ανήσυχες για την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Μπαριλάρο περιέγραψε με την έκφραση «μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί».

Η εκστρατεία εμβολιασμού, που αρχικά ήταν πολύ αργή, έχει αρχίσει να παίρνει ταχύτερο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες. Το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ