ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Συγκρούσεις με τραυματίες σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων

Κορωνοϊός - Γερμανία: Συγκρούσεις με τραυματίες σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Michael Probst)

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σήμερα στη Γερμανία και το Βερολίνο, όπου χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό κατά των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19.

Ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν από τα οδοφράγματα γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Zeitung τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περίπου 50 άνθρωποι συνελήφθησαν, ορισμένοι με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, ανέφερε η αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαδηλωτές, ελάχιστοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Έχω τη δική μου άποψη» και «Covid-84», που παραπέμπει στο μυθιστόρημα «1984» του Τζορτζ Όργουελ.

Η κινητοποίηση αυτή σημειώνεται έναν μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Οι κυριότεροι υποψήφιοι για την καγκελαρία έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στους αυστηρούς περιορισμούς του περασμένου έτους, ούτε λοκντάουν στη χώρα.

Η Γερμανία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 10.303 νέα κρούσματα και 22 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 92.096.

Για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη διανομή δωρεάν τεστ από τις 11 Οκτωβρίου – εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως οι έγκυες και τα μικρά παιδιά. Επίσης, όσοι επιθυμούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης ή σε γήπεδα και να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές τελετές θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν αρνητικό τεστ ή να διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

DW: Φόβοι για «θερμό» Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δεκάδες διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και αυτοκινητοπομπές ενάντια στα περιοριστικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και των εμβολιασμών πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. Αρχικά είχαν δηλωθεί στις αρχές περίπου 100 εκδηλώσεις οργανώσεων και πρωτοβουλιών.

Η αστυνομία απαγόρευσε 13 πορείες. Σε ανακοίνωσή της αιτιολογεί την απαγόρευση με τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν πριν ένα μήνα στη γερμανική πρωτεύουσα διαδηλωτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε απαγορευμένες πορείες αυτών των πρωτοβουλιών.

Στο στόχαστρο η «Κυβερνητική Περιοχή»

Παρά την απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζεται η κοινοποίηση προκειμένου να έρθουν διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία στο Βερολίνο. Πάνω από 4.200 αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν έκτροπα.

Κεντρικός τους στόχος είναι η προστασία της «Κυβερνητικής Περιοχής». Πρόκειται για την περιοχή όπου στεγάζονται τα υπουργεία, η καγκελαρία και η βουλή. Πριν ένα χρόνο, στις 29 Αυγούστου 2020, μόνο την τελευταία στιγμή η αστυνομία είχε καταφέρει να αποτρέψει εκατοντάδες διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτήριο του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο.

Στο στόχαστρο της διαμαρτυρίας βρίσκονται και οι δημοσιογράφοι, στους οποίους οι αμφισβητίες του κορωνοϊού καταλογίζουν ότι ασκούν παραπληροφόρηση. Η αστυνομία έχει λάβει μέτρα προστασίας γραφείων ΜΜΕ στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ